Nedjelja, 28 Maja

Osigurano više od pola miliona KM za nastavak aktivnosti u borbi protiv COVID-19

Kroz globalni IFRC COVID-19 Hitni apel, Društvo Crvenog križa BiH osiguralo je 523.932,50 KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava namijenjenih nastavku aktivnosti u borbi protiv koronavirusa.

Za apel IFRC-a (Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca) sredstva je doniralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

“Društvo Crvenog križa BiH od početka pandemije je na terenu, na usluzi građanima, ali i obrazovnim, zdravstvenim i javnim ustanovama. Tako smo ovim sredstvima nabavili dozere za sredstvo za dezinfekciju, 15.000 dezinficijenasa, ruksake/setove prve pomoći, medicinske šatore, dezinfekcione tunele, beskontaktne toplomjere, opremu, te zaštitne maske. Realizacija ovih projekata ne bi bila moguća bez ulaganja dodatnih napora osoblja stručne službe DCK BiH”, ističe se u saopćenju Društva Crvenog križa BiH.

Nabavljena roba se distribuira na entitetske organizacije, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Republike Srpske i Crveni križ Brčko distrikta, koji dalje provode distribuciju.

U okviru COVID-19 apela se finansira i rad mobilnih timova koji na terenu rade prevenciju prenosa bolesti, što uključuje podjelu maski migrantima, a u toku je i nabavka dezinfekcionih sredstava za osobe u pokretu. Uskoro će biti osigurana podrška i za 1.000 romskih porodica, u vidu vaučera za higijenske artikle i hranu u iznosu od 110.000 CHF. Osim toga, bit će im obezbjeđena i zaštitna sredstva, poput maski i dezinfekcionih sredstava. Ovaj dio finansira Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

Zahvaljujući ovom apelu, osigurano je i finansiranje osoblja za ambulantni prevoz oboljelih i potencijalno oboljelih u Brčkom.

Organizacije Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, kao i uvijek, prve su odgovorile na humanitarni aspekt pandemije. Brojno profesionalno osoblje, kao i najveća snaga, volonteri kontinuirano rade, navodi se u saopćenju.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.