Utorak, 31 Januara

Panika u Zenici, kriju se sporne boce kisika?

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona jutros je obavijestilo javnost da je formiralo predmet nakon što su objavljene informacije da se u Domovima zdravlja Zenica koristi tehnički kisik.

Naime, kako se navodi, za liječenje pacijenata s koronavirusom koristio se tehnički umjesto medicinski kisik, a sama nabavka je navodno izvršena mimo zakona.

Zanimljivo je da se odmah nakon objave ove informacije stvorila panika u zdravstvenim ustanovama u Zenici. Tako je Raportu stigla prepiska iz grupe koju koriste zadravstveni radnici.

Poruka Zenica Dom Zdravlja

U jednoj od poruka se navodi:

– HITNO Molim vas da sve boce za kisik iz intervencije premjestite u drugu prostoriju. Pripremite za transport… dolazi po boce u svaku ambulantu. Patronažne sa autom neka boce stave u vozila – navodi se u poruci.

Sudeći prema tome već se sklanjuju boce sa spornim kisikom, a koje će istraživati tužioci.

S druge strane iz Raporta su zatražili mišljenje dr. Ermina Čehića koji je i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. On radi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

– Ja ne mogu to zaključiti da li je to tako i onda sam tražio na Skupštini za sve zdravstvene ustanove uključujući i Kantonalnu bolnicu Zenica, Opću bolnicu u Tešnju i sve domove zdravlja da se ustanovi kakav kisik koriste – kazao je Čehić.

Izvor: Raport.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.