Utorak, 6 Juna

Peta godina vladavine „finansijskog eksperta“: Zenica je grad slučaj bez privrednih investicija i sporta

Grad Zenica je danas grad bez privrednih investicija, zbog čega građani svoju priliku moraju tražiti u Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji. U posljednjih pet godina nema niti jedne ozbiljne investicije u privredu niti se išta radi i nikada Zenica nije bila uspavanija kao regionalni centar. Jednostavno, mrtvilo je na svakom koraku i u ovom momentu je grad bez nade.

Gradonačelnik Zenice nije uspio privući niti jednog ozbiljnijeg investitora, niko više ne spominje kompaniju Rasiyat koja je bila zainteresovana za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa na zemljištu smještenom u Poslovno rekreativnoj turističkoj zoni Zenica-Jug. Iako je gradonačelnik potpisao memorandum o razumijevanju sa arapskim investitorima Zenica je iz do sada nepoznatih razloga ostala bez investicije koja je najavljivanja više puta:

“Ovo je druga godina kako razgovaramo o projektu izgradnje trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa u Poslovnoj zoni Zenica-Jug. Danas su članovi delegacije predstavili glavni plan kako bi trebao izgledati taj projekat i uopšte taj dio Poslovne zone. Fascinirani smo onim što smo vidjeli u videu o budućem projektu”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Istakao je da je ubijeđen da su namjere zainteresovanih investitora ozbiljne te da je ovaj susret četvrti u nizu susreta predstavnika kompanije Rasiyat sa predstavnicima Gradske uprave Zenica.

“Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta Zenica će potpuno promijeniti imidž, a gotovo dvije hiljade Zeničana dobit će priliku za zaposlenje”, poručio je gradonačelnik.

Sagovornici su se složili da se početak radova na izgradnji kompleksa može očekivati 2021. godine.

Međutim, imali smo „investitora“ koji je trebao riješiti problem NK Čelik. Gradonačelnik Zenice je najavljivao Čelik u Evropi tkz. evropski Čelik, međutim kao što znamo NK Čelik je završio u kantonalnoj ligi. Nakon toga predlagan je dirigovani stečaj (gašenje kluba) jer je očigledno NK Čelik postao „teret“ gradonačelniku Zenice.

Čelik će biti u vrhu tabele, nastupat će u evropskim takmičenjima, ali ukoliko u zenički fudbalski klub odluči ulagati Aydin Olgun, potencijalni investitor iz Turske kojeg je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nazvao “uspješnim privrednikom iz Istanbula”.

– Znao sam od početka šta hoću i kojim putem idem. Ovi ljudi žele ulagati u ovaj grad, a mi se moramo potruditi da sinonim grada opstane. Investitori su angažovali advokatsku kancelariju da riješe sve potrebno u vezi s papirima. Investitori već iduće sezone žele Čelik u Evropi – poručio je, između ostalog, gradonačelnik Zenice.

U kampanji 2020te gradonačelnik je obećao i potpisao ugovor da će podržati NK Čelik, na način da sredstva koja Grad oprihoduje na ime kirija poslovnih prostora stadiona Bilino Polje proslijedi NK Čeliku. Međutim, manipulator je i ovaj put prevario svoje građane, ovaj put navijače Čelika, popularne Robijaše (ukupno drugi put, sjetimo se obećanja iz 2016te godine).

Gradonačelnik Zenice na posljednjim lokalnim izborima je najavio „Evropsku Zenicu“, nadamo se da neće biti slučaj kao i sa Čelikom u Evropi. Treba napomenuti, da Fuad Kasumović ima sve poluge vlasti u svojim rukama od pozicije gradonačelnika do većine u Gradskom vijeću.

Ovom prilikom podsjećamo „finansijskog eksperta“, kako se voli nazivati Fuad Kasumović da grad u kojem nema investicija i sporta je grad koji se ne razvija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.