Subota, 25 Marta

PIVIĆ ZA HAYAT: SRBIJA HAPŠENJEM BH. DRŽAVLJANA KRŠI SVE MOGUĆE MEĐUNARODNE KONVENCIJE

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić kazao je danas u emisiji “Dobar dan BiH”

Naš sagovornik se osvrnuo na otvaranje zatvora u Vojkovićima, koji podsjećamo ima kapacitet 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike, a 50 za pritvorenike.

Pivić nam je kazao da će otvaranje ovakvog jednog zatvora uveliko olakšati funkcioniranje ostalih kaznenopopravnih ustanova u BiH.

  • Ova ustanova ispunjava se evropske standarde i sve ono što se pred BiH stavljalo u pogledu međunarodnih obaveza. Također, ovo je sigurno i jedan respekt prema državi u smislu postojanja jedne takve institucije, a u cilju što efikasnije borbe protiv kriminala i adekvatne rehabilitacije svih onih koji se nađu u takvoj kazneno-popravnoj ustanovi – kazao je na početku Pivić.

Pojasnio je da je kapacitet ove ustanove sasvim dovoljan kada se govori o onome za što je ustvari i napravljen.

  • U njemu će biti zatvorenici koji su presuđeni od Suda BiH – poručio je.

Istaknuo je da sada sigurno imamo dovoljno zatvorskih kapaciteta, te pojasnio da je sada ovo dugoročno rješenje.

  • Od 2014. godine imamo dovoljno zatvorskog kapaciteta iz razloga što su se entitetski zavodi širili. U suštini imamo 320 zatvorskih mjesta slobodnih na raspolaganju i to je podatak iz 2019. godine. Moramo tu voditi računa da to prvenstveno zavisi od kaznene politike – izdvaja Pivić.

Osvrnuo se i na hapšenja bh. građana u Srbiji i kazao da je to suprotno međunarodnim konvencijama.

Na ovaj način kako to čini Srbija, jer ona nema pravo da hapsi državljane BiH i to je suprotno međunarodnim konvencijama i opštim principima iz razloga što sve ove slučajeve koje imamo i način na koji to radi Srbija po osnovu univerzalne jurisdikcije je suprotan međunarodnom pravu. Prvobitno s aspekta procesuiranja i nadležnosti procesuiranja određenih počinilaca krivičnih djela, vodi se prije svega o tom teritorijalnom principu koji je primaran, zatim realni, onda personalni i u konačnici primjenjuje se univerzalna jurisdikcija – kazao je Pivić.

Pojasnio je da Srbija nema apsolutno nikakvu nadležnost jer na taj način utječe na suverenitet druge države.

  • Mislim da Srbija mora prestati sa takvom praksom, jer dolazi do ne tako dobrih susjedskih odnosa, stvara nepovjerenje i ne možete sada garantovati niti jednom državljaninu BiH kada pređe granicu prema Srbiji da neće biti uhapšen – zaključuje Pivić.

Izvor: Hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.