Ponedjeljak, 27 Marta

Podzemni požar kod Zenice u blizini benzinske pumpe i skladište plina

Danima na lokalitetu Crkvičkog brda u Zenici, u neposrednoj blizini nekoliko privrednih subjekata, uključujući i benzinske pumpe i skladište plina, tinja podzemni požar. Zasad zbog dodatnog zagađenja zraka reagiraju samo žitelji naselja Blatuša, nadležni u Gradskoj upravi za ovaj problem su „nenadležni“.

Gdje ima dima može biti i vatre… tako žitelji naselja Blatuša komentiraju ovaj požar.

Građani pitaju, Eko Forum traži odgovore u Gradskoj upravi. Iz Službe za ekologiju uputili ih je na Službu inspekcija, inspekcije na Civilnu zaštitu.

– Njihov geolog je odgovorio da se radi o podzemnom požaru koji bi trebalo da ugasi Rudnik mrkog uglja Zenica. Ne znam kakve veze Rudnik ima s tim jer tu se ugalj nikad nije eksploatisao, to ne pripada eksploatacionom području Rudnika, vlasništvo nad tom parcelom ima Grad – ističe dr. sc. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko forum Zenica.

Podzemni požar na lokalitetu u Zenici poznatom kao „Pušara“ nije samo ekološki već i sigurnosni problem.

– Ukoliko neko ne reaguje, mi ćemo pored ekološke katastrofe možda imati neku još veću – upozorava Lemeš.

Iz Gradske uprave ne odgovaraju ni na naš upit. Na zvaničnom portalu Centra za zastupanje građanskih interesa Služba civilne zaštite je saopćila da pretpostavljaju da se u konkretnom slučaju radi o zapaljenju deponovanih ugljenih naslaga nastalih prije 50 do 70 godina ili uglja iz preostale izdanačke zone uglja:

– S ciljem rješavanja problema iz vašeg pitanja i sprečavanja daljeg širenja nastalog ‘podzemnog požara’ koji za posljedicu ima ugrožavanje ljudi i ekologije, neophodno je angažovati RMU Zenica koji je osposobljen za poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se elminisao ‘podzemni požar’ i zaštitil životna okolina.

Saniranje požara na lokalitetu Crkvičko brdo u Zenici, čini se, nije ni u čijoj nadležnosti, a svi su svjesni mogućih posljedica.

Federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.