Nedjelja, 28 Maja

Pokušaj ponovnog uvođenja neustavnog KGZa i KNa

  • Fuad Kasumović i Almir Babajić smišljaju
    novi udar na privredu u gradu Zenica iako im ni kladioničari još uvijek ne uplaćaju ni marku u budžet grada.

Usta mala i brda bi gutala. Malo bi im, kaže bilo i milion od Mittala za naknadu za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu koju su ranije sami izglasali. Treba ih shvatiti, nije lako isfinansirati predizborna obećanja, a do para je najlakše doći ako nekom nametnete reket. Potvrdit će vam to i najveći svjetski reketaši.
Podsjetimo, tokom 2018. godine vijećnik Almir Dračo podnio je vijećničku inicijativu za ukidanje ili drastično smanjivanje naknade za KGZ i KN. Isto pitanje postavila je i vijećnica Sanja Renić i vjećnik Adnan Šabani. Međutim, ostalo je samo na inicijativama koje su podnošene s ciljem rasterećivanja golemih nameta privrednicima i povećanja radničkih plata.

U međuvremenu, Odlukom Ustavnog FBiH od 23. oktobra 2018., više ne postoji pravni osnov da općine naplaćuju KGZ (naknada za komunalno gradsko zemljište) dok je Odluka o komunalnoj naknadi nekoliko puta morala biti izmjenjena jer se njome kršio zakon, čime je dolazilo do diskriminacije po osnovu djelatnosti. Da li će zbog populizma naša “usta mala koja bi i brda gutala” ponovo ući u sudske procese iz kojih će izlaziti kao gubitnici ostaje tek da se vidi. Za sada je očigledno da im za velika predizborna obećanja itekako nedostaje novca. A gdje ga naći ako ne kod najvećeg investitora u zemlji sa više od 2.400 direktno zaposlenih radnika i još 10. 000 koji indirektno zavise od poslovanja kompanije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.