Srijeda, 7 Juna

Policija Kosova obilježila 22 godine od osnivanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova i pripadnici Policije Kosova obilježili su svečanom ceremonijom 22 godine od osnivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla zahvalio se policajcima kojih je ukupno 9.180, koji su u svakom trenutku na pravom mjestu da garantuju javni red i mir i da obezbjede bezbjednost za sve građane Kosova bez razlike.

Svecla je rekao da je Ministarstvo planiralo da obilježi 22. godišnjicu na veličanstveniji način, ali je situacija sa pandemijom učinila tako nešto nemogućim. On je rekao da su upravo od pandemije COVID-19 na Kosovu umrla ukupno 24 kosovska policajca.

– Nažalost, imamo 24 policajca preminula od COVID-19. S druge strane, naporno smo radili na vakcinaciji policajaca i tu je postignut veliki napredak i do danas imamo 7.912 vakcinisanih policajaca, dok je u redu za vakcinaciju još njih 1.268, tako da sam uvjeren da ćemo za nekoliko dana postići maksimum – rekao je ministar Svecla.

Direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti je kazao da je obezbjeđivanje života i imovine građana veoma važan zadatak i velika odgovornost. Pozvao je pripadnike policije da nikada ne krše građansko povjerenje koje im je dato da budu čuvari reda i bezbjednosti u zemlji.

– Biti pripadnik Policije Kosova nije samo ponos ili privilegija. Nošenje državne uniforme znači odgovornost, a ponekad čak i opasnost po život policajca, ali služenje zemlji je najuzvišeniji osjećaj koji građanin može doživjeti – rekao je Mehmeti.

Pred kraj svečanosti portparol Policije Kosova Baki Kelani pročitao je imena pripadnika policije koji su nagrađeni medaljama za spasavanje života, policijskim medaljama za pohvale, pohvalama i zahvalnicama.

Kosovska policija je osnovana kao institucija reda i bezbjednosti 6. septembra 1999. godine. Evropska organizacija za saradnju i bezbjednost (OEBS), u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, prvobitno je otvorila policijsku školu i započela obuku prvih kandidata za policajce. U prvoj generaciji je bilo 176 pripadnika policije, koja se u to vrijeme zvala Kosovska policijska služba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.