Srijeda, 29 Marta

Policija u RS-u dobila Depešu: Hapsiti sve koji budu negirali genocid, veličali zločince…

Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08. ove godine je svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do pet godina, piše na svom blogu Slobodan Vasković. 

Zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine.

Vasković nadalje navodi da mu je ta informacija potvrđena iz nekoliko izvora iz MUP RS, a praktično znači da je svim Upravama na nivou MUP-a i Policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine.

U Depeši se, između ostalog, navodi – “u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida”. Drugim riječima, nakon što je Depešom dostavljen svim organizacionim jedinicama MUP RS nametnuti Zakon, to znači da pripadnici MUP RS po njemu moraju postupati.

Istina, u Depeši se striktno ne navodi da se postupa po nametnutom Zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je Zakon dostavljen to je za policiju obaveza da rade po njemu.

Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona, ističe Vasković te dodaje: “Ova depeša novi je dokaz beskonačne laživosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inckova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid.”

Nakon slanja depeše jasno je da nikakvih sukoba neće biti, da će svi oni koji negiraju genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđene pravosnažnom presudom, biti tretirani od MUP RS u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, ističe Vasković. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.