Utorak, 7 Februara

Poslanici NSRS danas o nacrtu zakona o VSTV RS

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će sjednicu nastaviti raspravom o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) Republike Srpske, koji je prijedlog narodnih poslanika.

Nacrtom zakona o VSTS-u Republike Srpske predviđeno je osnivanje VSTS-a RS i uređuje se njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Zakon je neustavan, jer pokušavaju da prenesu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine (BiH) na entitet, što prema Ustavu BiH ni jedan od dva entiteta ne može samostalno da radi.

Obrazlažući sinoć predloženi nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakonski akt predstavlja preduslov vladavine i zaštite prava i interesa svih građana RS i BiH.

Mazalica je rekao da je Ustavom RS predviđeno postojanje VSTS-a Republike Srpske kojim je propisano da ovaj savjet obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u RS.

-Nadležnosti VSTS, između ostalog, uključuju imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, i obuhvataju javne tužioce u RS i njihove zamjenike – rekao je Mazalica.

Poslanici će u nastavku sjednice razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje, kao i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.