Utorak, 6 Juna

Postignuta saglasnost o primirju u Pojasu Gaze

Izrael i palestinski militanti saglasili su se da primirje u Pojasu Gaze počne od večeras, izjavili su danas izvori.

Egipatski bezbjednosni izvor izjavio je da se Izrael saglasio sa prijedlogom, dok je neimenovani palestinski zvaničnik rekao da će prekid vatre stupiti na snagu u 20.00 časova po lokalnom vremenu.

Grupa Islamski džihad potvrdila je da je zaključeno primirje sa Izraelom zahvaljujući egipatskom posredovanju, trećeg dana neprijateljstava u kojima je desetine ljudi poginulo u Pojasu Gaze.

“Prije kratkog vremena pronađena je formula za egipatsku objavu sporazuma o primirju koje se se odnosi na preuzetu obavezu Egipta da će raditi na oslobadjanju dva zatvorenika”, rekao je u saopštenju Mohamed Al Hindi vodja političkog ogranka Islamskog džihada.

Islamski džihad je tražio oslobađanje Basema al Sadija i Kalila Avavdeha.

Hamas, vladajući u pojasu Gaze, je u međuvremenu saopštio da je najmanje 41 Palestinac ubijen od početka sukoba u petak, među kojima 15 djece i četiri žene, a da je 311 je ranjeno.

Islamski džihad ispalio je više od 50 raketa na Izrael, uključujući i područje Tel Aviva, večeras, pred očekivani prekid vatre koji je trebalo da stupi na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu (19 po srednjeevropskom).

Izvor: BHRT