Naslovnica Obrazovanje Postupkom revizije otkriveno osam nevjerodostojnih diploma u institucijama ZDK-a

Postupkom revizije otkriveno osam nevjerodostojnih diploma u institucijama ZDK-a

U postupku revizije diploma zaposlenika u institucijama i ustanovama Zeničko-dobojskog kantona dosad je provjereno 7.338 svjedodžbi, od kojih je utvrđena vjerodostojnost 7.166, a samo osam diploma proglašeno je nevjerodostojnim – potvrdio je Feni predsjednik Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić.

Napominje kako je u toku provjera za još 129 diploma, dok je za 35 diploma potrebno uplatiti taksu ustanovama koje su te diplome izdale.

-Institucije koje su djelimično provele postupak revizije kao razlog nezavršavanja zadatka navode da obrazovne ustanove zahtijevaju plaćanje takse za provjeru vjerodostojnosti diploma te iz tog razloga nisu okončale proces revizije – rekao je Fejzić.

Najavljuje da će revizijom biti obuhvaćeno oko 11.500 zaposlenika u 158 tijela uprave i institucija u ZDK.

Revizijom su obuhvaćeni nosioci izvršnih funkcija i savjetnici nosioca izvršnih funkcija, državni službenici i namještenici, uposlenici kantonalnih institucija – uposleni u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač ZDK ili se u cjelini ili djelimično finansiraju iz budžeta ZDK, javnim preduzećima i privrednim društvima sa većinskim vlasničkim kapitalom.

Postupak podrazumijeva provjeru visokoškolskih, srednjoškolskih, ali i diploma koje su stečene tokom osnovnog obrazovanja.

-Provjerene su isprave 5.614 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, od kojih je 3.731 osnovnih i 1.883 zaposlenika srednjih škola. Kod samo tri ili 0,05 posto zaposlenika obrazovnih ustanova nije mogla biti utvrđena vjerodostojnost izdatih obrazovnih isprava. O tome su blagovremeno dostavljeni izvještaji nadležnim organima Uprave policije MUP-a ZDK i Tužilaštva ZDK radi preduzimanja daljnjih radnji – ističe Fejzić.

Nevjerodostojnim su proglašena i tri svjedočanstva zaposlenika Uprave policije MUP-a ZDK te kod jednog zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), o čemu su podnesene krivične prijave te su izdata rješenja o prestanku radnog odnosa.

Nevjerodostojna je, navodi Fejzić, bila i diploma jednog zaposlenika Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović“ u Zenici, kojem je također prestao radni odnos, ali nemaju podataka o podnošenju krivične prijave u tom slučaju. Izvještaje o reviziji, od 35 institucija, podnijelo je njih 33, dok dvije ustanove nisu dostavile izvještaje.

-Reviziju nisu proveli Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK, koja je započela postupak revizije, ali s obzirom na veliki broj uposlenih u tom organu uprave, postupak još nije okončan. Šumsko privredno društvo ZDK također je započelo proces revizije, koji još traje. KBZ nije u potpunosti provela Odluku Vlade ZDK za provjeru diploma, nego je izvršila samo djelomičnu provjeru svjedočanstava stečenih isključivo vanrednim školovanjem – napominje Fejzić.

Najpopularnije

Socijaldemokrati pobijedili konzervativce u izborima za Merkelinog nasljednika

Njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi...

Stanje na putevima: Učestali sitniji odroni, na granicama zadržavanja do 30 minuta

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana, posebno u gradskim centrima. Vozačima se skreće pažnja...

Najave povećanja minimalnih plata dobrodošle u vrijeme poskupljenja

Predsjednica Udruženja “Klub potrošača” TK Gordana Bulić izjavila je za Fenu da su najave povećanja minimalnih plata dobrodošle, iako ne misli da...

Potrošačke cijene u augustu više za 0,2 posto u odnosu na juli

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u augustu u prosjeku su više za...