Ponedjeljak, 3 Oktobra

Potvrđen identitet radnika kojeg su jutros turski spasioci pronašli u rijeci Bosni

Pripadnici spasilačke službe AFAD jutros su na lokalitetu Golubinja pronašli beživotno tijelo i drugog radnika turske firme Cengiz Insaat koji je 8. novembra iz korpe dizalice pao u rijeku Bosnu, potvrđeno je za Klix.ba.

Povećan vodostaj, brza i mutna rijeka Bosna te neuslovan teren za pretragu otežavao je pronalazak dvojice radnika turske firme Cengiz Insaat koji su nakon nesreće na gradilištu pali u rijeku Bosnu.

Potraga za tijelom jednog od radnika je okončana tri dana poslije, 11. novembra, kada su ga uočili pripadnici Gorske službe spašavanja iz Žepča na lokalitetu Donje Golubinje, međutim drugog radnika su tražili 19 dana.

Od samog početka u potragu su bili uključeni volonteri gorskih službi spašavanja, civilne zaštite, interventne spasilačke jedinice iz Zenice kao i pripadnici specijalne policije MUP-a ZDK, a njima se pridružila i turska spasilačka jedinica AFAD koja je češljala svaki centimetar rijeke Bosne s ciljem pronalaska i tijela drugog radnika.

U vodi do grla, pripadnici AFADA su danima kukama pretraživali obale rijeke Bosne koja se nakon prestanka kišnih padavina povukla u svoje korito što je olakšalo aktivnosti na vodi i pod vodom.

Ustrajnost i pomoć svakako drugih spasilačkih ekipa olakšalo je posao pripadnicima AFAD-a koji su danas uočili beživotno tijelo svog sunarodnjaka kojeg su prepoznali po odjeći firme Cengiz Insaat koju je imao na sebi.

“U mjestu Želeća jutros je AFAD tim pronašao tijelo drugog radnika koji je pao u rijeku Bosnu 08.11.2021. Na terenu su bili pripadnici AFAD-a, radnici Cengiz Insaata, MUP-a ZDK, GSS timovi iz Žepča, Zavidovića”, kazali su iz GSS Žepče.

Tijelo je pronađeno deset kilometara dalje od mjesta nesreće, a u toku je uviđaj kojim rukovodi dežurni kantonalni tužilac.

Još uvijek nije utvrđeno šta je uzrok nesreće u kojoj su život izgubila dva radnika, a kako Klix.ba saznaje do nesreće je došlo kada je korpa u kojoj su bili radnici koji su se spremali izaći na platformu na kojoj su trebali raditi, udarila u istu te su tom prilikom ispali iz korpe.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.