Srijeda, 29 Marta

Poznat identitet 30 uhapšenih iz tri kantona zbog prometa opojnim drogama

Poznat identitet 30 uhapšenih iz tri kantona zbog prometa opojnim drogama – U okviru nastavka operativne akcije “Mreža IV”, policijski timovi izvršili pretrese na 43 lokacije, kojom prilikom je 30 osoba uhapšeno i stavljeno pod kontrolu, dok se za dvije intenzivno traga.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža IV”, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

U nastavku ove operativne akcije u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 32 lokacije u Zenici, dvije lokacije u Sarajevu i devet lokacija na području Srednjobosanskog kantona.

Aktivnosti u okviru akcije “Mreža IV” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama Općinskog suda u Zenici, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa Federalnom upravom policije i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “Mreža IV”, zadokumentovan je i dostavljen Tužilaštvu izvještaj protiv 56 osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su zadokumentovane krivično-pravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, osobe koja su meta ove akcije su u periodu od juna 2020. godine do juna 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 30 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za dva lica traga i radi se na njihovom lociranju, a radi se o licima: Ć.K., rođen 1997. godine, i S.S., rođen 1979. godine, oba iz Zenice.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

A.S, rođen 1972. godine, iz Sarajeva,

Š.J., rođen 1985. godine, iz Zenice,

F.A., rođen 1997. godine, iz Zenice,

K.B., rođen 1995. godine, iz Zenice,

S.Z., rođena 1996. godine, iz Zenice,

M.A, rođen 1988. godine, iz Zenice,

M.M., rođen 1994. godine, iz Zenice,

M.Š., rođen 1990. godine, iz Zenice,

O.F., rođen 1976. godine, iz Zenice,

V.M., rođen 1990. godine, iz Zenice,

M.H., rođen 1988. godine, iz Zenice,

K.B., rođena 1989. godine, iz Zenice,

M.S., rođen 1970. godine, iz Zenice,

B.B., rođen 1998. godine., iz Zenice,

S.D., rođen 1987. godine, iz Zenice,

S.E., rođena 1991. godine, iz Zenice,

M.D., rođen 1996. godine, iz Zenice,

Š.A., rođen 1989. godine, iz Zenice,

B.N., rođena 1995. godine, iz Zenice,

A.S., rođen 1978. godine, iz Zenice,

T.E., rođena 1980. godine, iz Zenice,

T.E., rođen 1975. godine, iz Zenice,

O.E., rođen 1975. godine, iz Zenice,

J.S., rođen 1983. godine, iz Zenice,

H.A., rođen 1990. godine, iz Zenice,

D.D., rođen 1984. godine, iz Zenice,

S.S., rođen 1985. godine, iz Travnika,

Z.E., rođen 1985. godine, iz Viteza,

S.A., rođen 1989. godine, iz Travnika i

H.T., rođena 1996. godine, iz Travnika.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.