Utorak, 7 Februara

Predsjednik Ukrajine: Rečeno nam je da će srijeda biti dan ruskog napada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy objavio je saopćenje u kojem je rekao da im prijeti veliki rat. Šef Ukrajine kaže da su mu američki izvori rekli da bi Rusija mogla napasti u srijedu. On je pak rekao da će srijedu učiniti “danom jedinstva”.

Prijeti nam se velikim ratom, ponovo je određen dan invazije – rekao je Zelenskiy.

Dodao je da ovo nije prvi put, ali naša država je jača nego ikad.

Želimo mir i sva pitanja želimo rješavati kroz pregovore – kazao je, te dodao kako predviđa da će regije Donbas i Krim pod ukrajinsku kontrolu vratiti diplomatskim putem.

Pohvalio je ukrajinsku vojsku, za koju kaže da je višestruko jača nego prije osam godina.
Pozvao je državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred bojazni od ruske invazije.

Vaša je dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomatijom i našim narodom – rekao je Zelenskiy u video obraćanju.

Ukrajinski mediji objavili su da su neki zastupnici i vodeći poslovni ljudi pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

Vratite se svom narodu i svojoj zemlji koja je bila izvor vaših tvornica i bogatstava – rekao je Zelenskiy.

Američki dužnosnici od petka upozoravaju da je pitanje dana kad bi Rusija mogla napasti Ukrajinu.

Rečeno nam je da će 16. februara biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti danom jedinstva – rekao je Zelenskiy.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu.

Neimenovani američki dužnosnik za CBS je rekao da su se ruske trupe pomakle u borbeni položaj. Radi se o, dodao je, raketama dugog dometa, bacačima raketa koji su u borbenom položaju i drugom oružju.


Blinken: Iz sigurnosnih razloga SAD premješta ambasadu iz Kijeva u Lavov
Dodao je da se to vidi iz satelitskih snimki. Dodao je da SAD vjeruje kako će Rusija Ukrajinu napasti do kraja sedmice.

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden složili su se da još uvijek postoji prostor za diplomatiju i način za Rusiju da se povuče od svojih prijetnji Ukrajini. Biden i Johnson to su zaključili tijekom današnjeg telefonskog razgovora.

Prema saopćenju Downing Streeta, čelnici su također rekli da bi invazija rezultirala

dugotrajnom krizom za Rusiju, s dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet.

Johnson i Biden također su ponovili potrebu da evropske zemlje smanje svoju ovisnost o ruskoj energiji.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagon) John Kirby rekao je da je Rusija rasporedila “dodatne vojne snage” duž granice s Ukrajinom, ali da još uvijek ne vjeruju da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o invaziji, javlja Anadolu Agency (AA).

​​​​​​​Kirby je rekao da je Rusija čak u posljednja 24 sata povećala svoje vojno prisustvo u područjima blizu ukrajinske granice i u Bjelorusiji.

Navodeći da ima aktivnosti i na jugu, Kirby je napomenuo da je Rusija sa svojom mornaricom izvela neke vježbe u Crnom moru.

Istakao je da još ima prostora za diplomatiju.

Još uvijek ne vjerujemo da je konačna odluka (za invaziju) donesena – naglasio je Kirby.

Međutim, glasnogovornik je kazao da su iz različitih institucija više puta najavljivali da napad i dalje može početi svaki dan bez ikakvog upozorenja.

Čuli ste da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prošle sedmice jasno rekao da bi napad mogao početi prije nego što se Olimpijske igre završe. Možda čak i ove sedmice. Dijelimo informacije koje imamo sa našim saveznicima, uključujući Ukrajinu – dodao je Kirby.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.