Utorak, 31 Januara

Predstavnički Dom FBiH prihvatio Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju

Iako današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH protiče u znaku reakcija na namjere visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, skoro podjednaku pažnju izazvalo je i usvajanje Nacrta zakona o zdravstvenom zakona, kojim će se smanjiti bolovanje na teret poslodavaca s 42 na 15 dana.

Usvajanje je uslijedilo nakon žestoke rasprave, a Nacrt zakona je zapravo plod zahtjeva Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su konstatirali da predloženi zakon nema procjenu finansijskog efekta primjene, te da nema stavove kantona jer ovo zadire u njihovu nadležnost.

– Ovim zakonom se smanjuje bolovanje sa 42 na 15 dana. Uvijek smo se rukovodili zemljama Bizmarkovog modela. U tom kontekstu u Njemačkoj, Austriji dužina bolovanja koja ide na teret poslodavca je 42 dana – kazala je Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.

Zastupnik Zlatko Kravić.kazao je da radi u Općoj bolnici u Sarajevu, te da bi ovaj zakon dobro “zakl'o”, donio bi oko 100 miliona KM manjka u zdravstvenom sistemu.

– U eri poskupljenja hrane, svega, to je dodatni problem zdravstvenim ustanovama. Ako dodamo 100 miliona KM, bojim se da će se zdravstveni sistem potpuno raspasti. Došlo bi do totalnog kolapsa u zdravstvenom sistemu. Mi smo na Parlamentu izglasali odluku o konsolidaciji zdravstvenih ustanova. Odavde upumpali u zdravstveni sistem 200 miliona i sada tražimo da vrati 100 miliona KM. Za taj zakon ne treba glasati – istakao je Kravić tokom rasprave. 

Da je riječ o zakonu koji nije protiv radnika smatra Mujo Hasić iz SDP-a. “Pojedini zaposleni koji nemaju dovoljno želje za radom traže mogućnosti kako da izbjegnu radne obaveze i da odu na bolovanje. Radnici koji žele savjesno da rade, kažu mi:

– Direktore, ovo je sramota šta oni rade. On može izbjeći, a mi da radimo – rekao je Hasić.

Hasićev stranački kolega Irfan Čengić kaže da je imao priliku da upozna ljude koji zloupotrebljavaju bolovanje.

Predsjedniku Udruženja poslodavaca FBiH Adnanu Smailbegoviću dozvoljeno je da se obrati zastupnicima i on je tom prilikom poručio: “Detaljno smo izanalizirali zakone, bolovanje. Iznijet ću par činjenica. Prosječno vrijeme bolovanja je šest i po radnih dana u Evropi godišnje. Kod Bugara su 22 dana, a Turci imaju najmanje, 2,8 dana. U Federaciji je to 25 radnih dana bolovanja.

Imamo tri i po puta veće bolovanje od prosjeka Evrope. Jesmo li mi bolesna nacija ili se radi o klasičnoj zloupotrebi bolovanja? Ko god se umori ne kaže da ide na odmor već na bolovanje. Ovo je jedan od načina da se sistemski smanji ova zlouporeba bolovanja”.

Nacrt zakona upućen je u javnu raspravu od 60 dana.