Utorak, 6 Juna

Pregovori vlasti u BiH sa MMF-om o novom aranžmanu počinju u oktobru

Pregovori predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu sa vlastima u BiH počet će idućeg mjeseca, a uslovi pod kojima će kredit biti odobren zavise od vrste programa koji će biti realizovan.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell rekao je da pregovori sa vlastima u BiH još nisu počeli i da očekuju da će biti vođeni u oktobru.

“Nije još donesena odluka koliko će kredit iznositi, ni pod kojim uslovima će biti odobren. O ovim pitanjima ćemo razgovarati sa predstavnicima vlasti sljedećeg mjeseca. Uslovi kredita zavise od vrste programa. Različiti programi imaju i različite uslove otplate. Sa vlastima se još nismo dogovorili o vrsti programa”, rekao je Jewell za “Glas Srpske”.

On je dodao da bi, ako se sve bude odvijalo po planu, novi program mogao biti odobren do kraja godine.

BiH je sa MMF-om u septembru 2016. godine zaključila prošireni aranžman vrijedan 1,07 milijardi KM i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 miliona KM i 145 miliona KM. Taj aranžman se ne sprovodi od 2018. godine.

“Na zahtjev vlasti u BiH prošireni aranžman je otkazan u aprilu 2020. godine, prije nego što su doznačena urgentna sredstva u okviru instrumenta za brzo finansiranje”, naveo je Jewell.

Predsjednici Vlade Republike Srpske Radovan Višković i FBiH Fadil Novalić prethodne sedmice potvrdili su da su spremni za zaduženje kod MMF-a radi održavanja budžetske potrošnje.

S druge strane, ranije je najavljivano da će kredit međunarodne finansijske institucije ići za sprovođenje reformi u zdravstvenom sektoru i preduzećima u državnom vlasništvu.

Ekonomisti smatraju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita.

“Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka”, rekao je ranije član Udruženja ekonomista Republike Srpske “Svot” Aleksandar Ljuboja.

Stav ekonomista je da je ovo možda prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duži period i da na taj način riješe sve anomalije i krenu ispočetka.

U okviru instrumenta za brzo finansiranje MMF je u aprilu odobrio BiH 330 miliona eura. Taj novac, koji je namijenjen za ublažavanje negativnih efekata pandemije, stajao je na računu Centralne banke više od mjesec dana jer, s jedne strane, nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o raspodjeli novca unutar FBiH i kantona.

S druge strane, iz Centralne banke u više navrata tvrdili su da im nedostaje dokument Savjeta ministara kako bi uplatili novac entitetima.

Izvor: akta.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.