Nedjelja, 28 Maja

Premijera uskoro i u Zenici: CAT BiH snimila dokumentarni film o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu ef. Kurtu

CAT Bosna i Hercegovina snimila je dokumentarni film o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu ef. Kurtu pod nazivom „Efendijin zavjet”.

Film govori o historijskom događaju koji je potvrda da biti Čovjek jeste najbolja vrlina vjerničkog bitisanja u društvu i to posebno biti Čovjek u teška i nesretna vremena.  Ime tuzlanskog muftije Kurta upisano je zlatnim slovima u historiju Bošnjaka naše zemlje i danas predstavlja sinonim za požrtvovanost i temelj suživota kakvom se teži, zbog toga što je on svojim nesebičnim zalaganjem u januaru 1942. godine spasio hiljade tuzlanskih Srba od pokolja.

Mladi okupljeni u Omladinskom resursnom centru Tuzla su u saradnji sa kreativcima, režiserom, producentom i ostalim akterima, u protekla četiri mjeseca radili na filmu za kojeg je, kako kažu, bilo iznenađujuće teško pronaći arhivsku građu, ali su se potrudili da na poseban način predstave veličinu jednog čovjeka, života u Tuzli i trenutne i budiće težnje za pravim vrijednostima i načinom života.

Premijera je upriličena u Tuzli a između ostalih o Muftiji i njegovom djelu u filmu je govorio i Kenan Hodžić, koji je podcrtao važnost da mladi ljudi žive u svojim životima dobre osobine naših predaka ali da se i sami trude biti inspiracija za neke nove generacije. Hodžić je podsjetio i na Deklaraciju o spašavanju sugrađana Roma i Srba, koju su u približno isto doba pisali zenički alimi i ugladnici, a koja je odaslana iz glasovite Sultan-Ahmedove medrese.

U filmu, takođe, govore: Glavni tuzlanski imam, unuci muftije Kurta, gradonačelnik Tuzle, historičari iz Tuzle i Beograda, sveštenik Eparhije tuzlanske i drugi.

Uskoro očekujemo premijerno prikazivanje filma u Zenici ali i na online platformama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.