Utorak, 21 Marta

Pretis potpisao ugovore vrijedne pola milijarde KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas fabriku namjenske industrije Pretis Vogošća. Tom prilikom ministar Džindić je održao sastanak sa Upravom Pretisa na čelu sa direktoricom Almirom Zulić koja ga je upoznala sa poslovanjem, novim ugovorima i napretkom Pretisa u posljednjem periodu, kao i planovima za budućnost.

– Plan vraćanja Pretisa na stare staze slave i uspjeha polako daje rezultate, tako da se možemo pohvaliti izuzetnim, rekao bih i nevjerovatnim, dostignućima koji polako pokazuju potencijal Pretisa. Toga smo bili svjesni sve vrijeme i, uprkos snažnim opstrukcijama, radili na razvoju i ove kompanije namjenske industrije – kazao je ministar Džindić.

Podsjetio je da je Pretis na početku mandata imao ugovor od 20 miliona KM, dok je samo u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM. Dodao je da je broj radnika uvećan za 200, da nema zaostalih primanja i te da se može reći da su krizna vremena daleko iza ove fabrike.

– Reorganizaciju koju sam započeo u Pretisu kao direktor prije ministarskog mandata, nastavila je i nova Uprava, što smo pomno pratili iz Ministarstva. Postignuti rezultati pokazuju u kojem smjeru treba da se kreće cjelokupna namjenska industrija – objasnio je Džindić.

– Posebno mi je drago što smo u mogućnosti da brigu o radnicima pokažemo tako što će Uprava do kraja sedmice predložiti isplatu jednokratne pomoći radnicima u iznosu od jedne prosječne plate u Federaciji BiH, odnosno 1.080 KM zbog krize i rasta cijena, a u skladu sa Uredbom Vlade FBiH – zaključio je Džindić.

Direktorica Zulić je naglasila da je plan održati i razvijati proizvodnju i u narednom periodu, što je moguće samo uz podršku ministra Džindića.

Izvor: Biznisinfo.ba