Ponedjeljak, 6 Februara

Pretresi na šest lokacija zbog krijumčarenja opojne droge

U toku su pretresi Granične policije Bosne i Hercegovine na području Kantona Sarajevo saznaje BHRT.

U toku je realizacija operativne akcije , kodnog naziva DIABLO 2, prilikom čega se vrše pretresi na šest lokacija, koje koriste osumnjičene osobe, kazali su iz GP BiH.

“Navedene aktivnosti se provode, u suradnji sa EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, kao članovi grupe za organizirani kriminal, počinile kazneno djelo „Organizirani kriminal“ iz članka 250. KZ BiH stav a u vezi s kaznenim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz članka 195. KZ BiH i kaznenm djelom „Pranje novca“ iz članka 209. KZ BiH, na način da su organizirano iz BiH i drugih država regije, krijumčarili veče količine opojne droge marihuane – skanka u države Europske unije.”

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su zadokumentirali da su članovi grupe za organizirani kriminal prokrijumčarili oko 1000 kilograma opojne droge (tonu) marihuane – skanka, čime je pribavljena protupravna imovinska korist u većem iznosu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju.

Direktor GP BiH Zoran Galić ranije nam je potvrdio da oni vrše više aktivnosti po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine te da ne može davati više informacija.

Iz više nezvaničnih izvora BHRT saznaje da su informacije za ovu akciju dobijene aplikacijom Sky.

U proteklih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini uhapšeno je na desetine osumnjičenih osoba povezanih sa aplikacijama Sky i Anom. Među uhapšenima su policijski službenici i visoko pozicionirane osobe iz pravosuđa. Istrage u ovim predmetima su u toku, a u narednom periodu najavljuju se i nova hapšenja. Hapšenja i pretresi zbog Sky aplikacije intenzivirana su i u zemljama regije, posebno Crnoj Gori.