Utorak, 21 Marta

Pretresi širom BiH: SIPA hapsi duhansku mafiju, kriminal “težak” 36 miliona

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva “Delta”.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Ove aktivnosti provode se postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, saopćeno je iz SIPA-e.

– Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je Budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete – navodi se u saopćenju SIPA-e.

Ove aktivnosti provode se u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Nezvanično saznajemo da su u toku privođenja većeg broja osoba.

Pronađena je i veća količina duhana i gotovih duhanskih proizvoda, mašine za rezanje, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Delta” biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.