Četvrtak, 23 Marta

Previše krvi se prolilo za nezavisnost i demokratiju u kojoj svaka šuša može pozivati na pripajanje ili odcjepljenje bez odgovornosti

Katastrofalni potezi trojke i pravdanje u vezi neizbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva s ciljem zataškavanja političkog fijaska i pronalaska rezerve za Hadžibajrića, dosežu čak do Zenice. Sarajevsko “kumče” izabrano za predsjedavajućeg vijeća i Bogićevićevo drugo veliko “NE” nije se ni ohladilo, a kreatori su požurili u Zenicu da nastave graditi, kako bi znali reći, jednu “finu priču”.
– Oni danas govore o promjeni političke slike uklanjanjem stranke u kojoj su stekli svoje političko obrazovanje i iskustvo, a jedan od direktora gradske institucije o pripajanju Srbiji.
Samo dan nakon sastanka sarajevskog dvojca u Zenici osvanuo je uznemirujući Facebook status koji je izazvao oštre reakcije javnosti. Naime, jedan od direktora Gradske institucije putem Facebooka poziva na pripajanje Srbiji napominjući da nije ironija. U obrazloženju stoji da je tu i Makedonija i konstatuje da je to u stvari Jugoslavija, u prevodu, krnja Velika Srbija. Ideologija zbog koje je proliveno more krvi, ideologija zbog koje je pobijeno 101.040 ljudi, ideologija zbog koje je sa prostora Republike srpske praktično nestalo (ubijeno, protjerano ili se iselilo) 245 hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti.
Ako direktor neke od gradskih institucija zaziva pripajanje države drugoj državi, može li se konstatirati da je to stav lokalne zajednice i može li se povezati sa sastankom sarajevskog dvojca u Zenici?Koliko se jedan takav stav može odraziti na državnu politiku, kanton, odnosno na izbore koji slijede u narednoj godini?

Podsjećam, nakon gore pomenutog sastanka gospoda se raspisala po fejsbuku kako je Stranka demokratske akcije ionako u rasulu, te da će nakon Općih izbora nestati sa političke scene. Raspisali se nakon sastanka u Zenici stranačke kolege, nekadašnji nosioci visokih funkcija kao odabrani kadrovi SDA… i ostali na njima dok se nisu razišli. A nije tajna ni zbog čega su se razišli.Oni danas govore o promjeni političke slike uklanjanjem stranke u kojoj su stekli svoje političko obrazovanje i iskustvo, a jedan od direktora gradske institucije o pripajanju Srbiji.Da li je to zvanična politika sarajevskog dvojca i “promjene” koje se često spominju? Ako jeste, onda su zaista velike promjene i još veći korak nazad za čovjeka koji se često pozivao na to “da neće dozvoliti da Sarajevo upravlja Zenicom”. Ne znam, čini mi se da je razbijenu stvar ponekad bolje ostaviti razbijenu nego se ozlijediti dok je pokušavate ponovo sastaviti. Koliko god ne treba razmišljati o sastavljanju i vraćanju ovog trojca u matičnu stranku isto tako ne treba razmišljati o pripajanju nezavisne države, državi od koje se odvojila.

Previše krvi se prolilo za nezavisnost i demokratiju u kojoj svaka šuša može pozivati na pripajanje ili odcjepljenje bez odgovornosti. Nadajmo se da će ovakve izjave ubuduće osim verbalne osude snositi i druge sankcije. U konkretnom slučaju ostavka, odnosno smjena sa javne funkcije bila bi najmanje što se može učiniti. U međuvremenu, nakon žestokih reakcija javnosti sramni tekst je povučen, ali ne znači i da je amnestiran od odgovornosti i kritike na koju imamo pravo.Sarajevska trojka i njeno takozvano građenje fine priče u Zenici možda bi pilo vode da Zeničani nisu platili nezavisnost svojim životima, krlju i dijelovima tijela. Ovako je samo posipanje soli na ranu koja nije zarasla, niti će ikada zarasti.

* Velikosrpska ideologija, ovjekovječena u projektu Velike Srbije, polaže pravo na teritorije koje se danas nalaze u nezavisnim državama Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji a koje su nekada bile u sastavu Jugoslavije. Tokom pojedinih perioda razvoja ove ideje, težnje velikosrpskih ideologa uključivale su i teritorijalnu ekspanziju Srbije prema dijelovima Albanije, Bugarske, Mađarske i Rumunije. Inspiracija za održavanje i jačanje ideje o Velikoj Srbiji, njeni zagovornici u velikoj mjeri crpe iz emocionalnih sjećanja na nekadašnje relativno veliko i moćnog srpsko carstvo koje je postojalo u jugoistočnoj Evropi tokom 14. vijeka.
Pokušaj ostvarivanja ideje Velike Srbije je u velikoj mjeri uticala na razbuktavanje ratnih dešavanja tokom raspada Jugoslavije, pri čemu su počinjeni mnogi zločini.  

Izvor: 32. vijećnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.