Srijeda, 7 Juna

Pri kraju kapaciteti intenzivne njege za Covid pacijente u Zenici

Pri kraju kapaciteti intenzivne njege za Covid pacijente u Zenici- Raste broj oboljelih od Covida 19 i u Zeničko-dobojskom kantonu, no zdravstvene radnike zabrinjava povećanje broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom koja zahtijeva hospitalizaciju.

U Kantonalnoj bolnici Zenica, iako su prethodno povećani kapaciteti intenzivne njege za Covid pacijente, oni su pri kraju, a problem predstavlja i tretman natežih pacijenata pa se angažuje dodatno osoblje.

Posljednih dana udvostručen je broj pregleda i testiranja u Covid ambulantama, raste broj zaraženih, uglavnom u općinama koje graniče sa Kantonom Sarajevo, ali i u Zenici.

„Trenutno stanje je da imamo povećanje, ali koje još nije dostiglo onaj vrhunac u oktobru i novembru“, ističe dr. Lela Brka, načelnica HES-a Doma zdravlja Zenica.

U zeničkoj bolnici se stanje komplicira, problem je nedostatak medicinskog osoblja, pa je u toku reorganizacija i angažman dodatnog osoblja. Prema posljednjim podacima, hospitalizirana su 94 pacijenta sa teškom kliničkom slikom. I pored toga što je ova ustanova povećala kapacitete za intenzivno liječenje, oni su pri kraju.

„90 posto pacijenata koji su trenutno smješteni ima potrebe za kisikom, što govori o težini njihovog stanja. Sa druge strane, kapaciteti se popunjavaju, a pogotovo kapaciteti intenzivne njege, što je veliki problem“, navodi prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Iako za sada u Zeničko-dobojskom kantonu po broju zaraženih val epidemije nije na vrhuncu, kao nekoliko mjeseci ranije, posebno zabrinjava stanje pacijenata koji su hospitalizirani.

„On je evidentan, on je prisutan, nije toliko izražen koliko su izraženi teški slučajevi, odnosno smrtni slučajevi koji se u zadnje vrijeme pojavljuju. Veliki broj tih pacijenata umire na Covid odjelima i vode se kao pacijenti koji su umrli od Covida“, kaže dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a.

Zdravstveni sistem se ne može sam boriti sa pandemijom, a građani mogu doprinijeti poštivanjem propisanih epidemioloških mjera. Policijskim i inspekcijskim organima naložen je pojačan nadzor poštivanja, naročito kada se govori o mjeri zabrane organiziranja proslava i okupljanja povodom osmomartovskih praznika.

Izvor: federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.