Srijeda, 7 Juna

Prim. dr. Ednan Drljević: “Preporuka je vakcinacija što većeg broja ljudi”

Povratak učenika u školske klupe ne bi trebalo da dovede do većeg širenja kovid infekcije. Štaviše, nedvojbeno je utvrđeno da djeca uglavnom obolijevaju od lakših oblika bolesti, što podrazumijeva kraće vrijeme prenosivosti i manje opasne oblike infekcije.

U svjetlu tih novih saznanja o manjoj prenosivosti i dominaciji lakših oblika infekcije kod djece i mladih, u svim evropskim zemljama, pa tako i kod nas, preporučuje se kombinovana nastava. Član Kriznog štaba ZDK, prim. dr. Ednan Drljević, ističe da je u ovom sistemu, osim strogog pridržavanja mjera zaštite od širenja koronavirusa, poželjna edukacija, ali i redovno testiranje nastavnika na Covid infekciju, kao i uključivanje roditelja u nastavni proces.

Apelovao je na ministarstva zdravstva da što prije poduzmu aktivnosti na nabavci dovoljnog broja vakcina protiv sezonske gripe, kako bi se smanjila mogućnost dvostruke zaraze i moguće teže posljedice bolesti kod Covid pozitivnih pacijenata.

“Treba obratiti pažnju na udružene bolesti, kao što su bakterijska upala pluća i sezonska gripa, koja dolazi. Preporuka je vakcinacija što većeg broja ljudi, najmanje 350 hiljada ljudi, desetak posto stanovništva, kako bi se stvorila kolektivna zaštita od koronavirusa”, kaže dr. Drljević, dodajući da se svake godine izdvaja nedovoljno sredstava za vakcinaciju protiv sezonske gripe.

„Ne smije se dozvoliti da Covid-pozitivne pacijente tretira zdravstveno osoblje koje nije vakcinisano protiv sezonske gripe“, dodao je Drljević.

On je istakao da ćemo u budućnosti morati zadržati higijenske navike, klasične za period pandemije koronavirusa, s obzirom da opasnost od širenja Covid infekcije u suštini nikada neće ni prestati. Trenutna epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je povoljna, ali dr. Drljević smatra da je broj novooboljelih ipak veći u odnosu na otkrivene slučajeve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.