Nedjelja, 29 Januara

Rafael Nadal osvojio 22. Grand Slam i ispisao historiju

Rafael Nadal je ponovo kralj Pariza. Poslije pauze od godinu dana kada mu je krunu preuzeo Novak Đoković, Španac je vratio prijesto na Roland Garrosu. U finalu je lako izašao na kraj sa Casperom Ruudom 6:3, 6:3, 6:0.

Tako je Nadal stigao do pehara broj 14 u Parizu, a ukupno 22. Grand Slam titule. Španac sada ima dva najveća trofeja više od Novaka Đokovića i Rogera Federera, čime u ovom trenutku sigurno stiče ogromnu prednost u trci za najboljeg svih vremena. Također ima šansu i da osvoji kalendarski Grand Slam, ukoliko dođe do pehara na Wimbledonu i US openu.

U prvom setu viđena su tri breaka u prva četiri gema. Dva je napravio Nadal, poveo 4:1 i onda sigurnom igrom na svoj servis stigao do 6:3 i prednosti od jednog seta.

Ruud je najveće šanse imao u drugom delu. U četvrtom gemu pravi break sa nulom, vodi 3:1 i potencijalni najavljuje već otpor. Međutim, od tog trenutka se njegova igra potpuno raspada. Nadal osvaja pet vezanih gemova i stiže do 2:0 u setovima.

Nije Španac tu stao. Seriju nastavlja i u trećem setu. Za tili čas vezuje još šest gemova i stiže do velike pobjede. Pokazao je Nadal da je čak i sa povredom stopala, koju stalno potencira, i dalje nedodirljiv na pariškoj šljaci.