Subota, 25 Marta

RTV ZENICA U SARADNJI SA AL JAZEERA BALKANS I TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Raspad industrije u BiH: ‘Bratstvo’

Radio-televizija Zenica u saradnji sa Al Jazeera Balkans i TV Žurnal nastavlja prikazivati niz serijala i dokumentarnih filmova. Ovog puta u saradnji ove dvije renomirane medijske kuće predstavljamo novi dokumentarac “Raspad industrije u BiH: ‘Bratstvo'”.

Nastankom fabrike MMK Bratstvo nastaje i Novi Travnik, tada jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj Jugoslaviji.

U Kasapovićima, nadomak Travnika, s tada tek nekoliko kuća, 1949. počela je gradnja fabrike naoružanja i vojne opreme MMK “Bratstvo”.

Uporedno su građene smještajne jedinice za potrebe radnika.

Tako je nastao grad Novi Travnik.

Godine 1980. preimenovan je u Pucarevo (po Đuri Pucaru Starom) da bi mu 1992. bio vraćen prvobitni naziv.

Naseljavali su ga radnici iz cijele bivše Jugoslavije, različitih nacionalnosti i narodnosti, zbog čega je Novi Travnik prozvan gradom bratstva i jedinstva, ali i gradom mladosti, jer nije bilo starih i nezaposlenih.

Postao je jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj Jugoslaviji.

Do kraja osamdesetih “Bratstvo” je zapošljavalo više od 10.000 radnika, a najmanje 33.000 stanovnika Novog Travnika direktno je zavisilo od tog kombinata.

“Bratstvo” je bilo važan segment i namjenske industrije.

  • Grad mladosti postaje grad penzionera

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grad se dijeli na bošnjački i hrvatski dio. Istu sudbinu doživjet će i fabrika.

Nakon početka privatizacije bivši direktori postaju vlasnici nekretnina i pogona “Bratstva”, u kojima gotovo više nema radnika. Rijetki su primjeri privatiziranih dijelova kombinata koji danas rade bolje nego prije rata. Novi Travnik od grada mladosti postaje grad penzionera, a od nekadašnjeg industrijskog giganta ostale su uglavnom napuštene i opljačkane hale.

Mali dio nekadašnjeg “Bratstva” koji je ostao u državnom vlasništvu danas zapošljava tek približno 300 radnika.

Dokumentarni film “Raspad industrije u BiH: Bratstvo” u produkciji TV Žurnala i koprodukciji Al Jazeera Balkans, možete pogledati u programu Radio-televizije Zenica u petak 30. oktobra i subotu 1. novembra 2020. godine, sa početkom od 20 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.