Četvrtak, 23 Marta

Ruski dobrovoljac koji je učestvovao u agresiji na BiH među osuđenim za rušenje aviona iznad Ukrajine

Bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB Igor Girkin jedan je od trojice muškaraca koje je sud u Nizozemskoj danas osudio u odsustvu na doživotni zatvor za obaranje malezijskog aviona 2014. godine u kome je poginulo 298 ljudi.

Girkin se, podsjetit ćemo, 1992. godine kao dobrovoljac priključio Drugoj majevičkoj brigadi Vojske RS-a, a svoja je ratna iskustva iz Bosne i Hercegovine kasnije opisao u novinskim člancima i knjizi memoara. Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov. Kao dobrovoljac na strani agresorskih snaga fotografisao se u etnički očišćenom Višegradu.

Osim Girkina za obaranje malezijskog aviona doživotnim zatvorom kažnjeni su i Rus Sergej Dubinski te ukrajinski separatista Leonid Harčenko, dok je Oleg Pulatov, bivši vojnik ruskih specijalnih snaga Spetsnaz-GRU, oslobođen svih optužbi.

Girkin je bio ministar odbrane u takozvanoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR), a u trenutku kada je avion srušen, 17. jula 2014. godine, je obnašao dužnost komandanta oružanih snaga DNR-a. Dubinski je bio njegov zamjenik u DNR-u. Oni su bili nadređeni Harčenku.

Avion koji je putovao od amsterdamskog aerodroma Schiphol i Kuala Lumpura izgubio je kontakt sa kontrolom zračnog prometa oko četiri sata nakon polijetanja. Pogođen je u zraku 17. jula 2014. godine nad teritorijom u istočnoj Ukrajini koju su kontrolirali proruski separatisti, a ostaci su pronađeni na širem području.

Stradala su 283 putnika iz ukupno 17 zemalja, uz 15 članova posade. Od preminulih putnika, 196 su bili Holanđani i 38 Australijanci.

Izvor: Faktor.ba