Četvrtak, 8 Decembra

Rusmir Šišić novi komesar MUP-a ZDK

Na današnjoj 121. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona je jednoglasno za novog komesara MUP-a ZDK izabran Rusmir Šišić.

Na osnovu odluke Nezavisnog odbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK je predložilo Vladi ZDK prvoplasiranog Rusmira Šišića i drugoplasiranog Nermina Šehovića, a izbor novog komesara je na današnjoj sjednici izglasala Vlada ZDK.

– Vlada je u skladu sa svojim ovlaštenjima donijela rješenje o imenovanju Rusmira Šišića za policijskog komesara i dodjeli čina generalni inspektor policije na mandat od četiri godine. Očekujemo od novog policijskog komesara da uz podršku Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova radi na poboljšanju svih segmenata sigurnosti i spremnosti policije u borbi protiv svih oblika kriminaliteta – rekao je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Najavio je da će insistirati na ranije započetom finansijskom razdvajanju Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Insistirat ćemo prema premijeru i ministru finansija da se što prije stvore pretpostavke za potpunu implementaciju Zakona o unutrašnjim poslovima i finansijsku neovisnost Uprave policije u odnosu na MUP ZDK. Finansijska nezavisnost onemogućit će bilo kakav vanjski uticaj na rad Uprave policije – rekao je Pekić.

Podsjetimo, šest kandidata prijavilo se na konkurs za izbor novog komesara i to Rusmir Šišić, šef Odsjeka za privredni kriminal i korupciju u MUP-u ZDK, Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I Zenica, Adis Imamović, načelnik Sektora uniformisane policije, Vahidin Topalović, komandir Policijske stanice Kakanj, Nermin Šehović, federalni inspektor Detašmana Zenica, i Hidajet Krehmić, samostalni inspektor u Graničnoj policiji BiH.

Nezavisni odbor ZDK, koji je birao policijskog komesara, činili su predsjednik Almir Redžić, te članovi Taib Spahić, Melisa Ahmić, Vanja Udiljak, Sead Bolić, Sehadet Hadžić i Meris Husanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.