Ponedjeljak, 27 Marta

SAD podlegao pritisku Rusije, Schmidt se neće obratiti pred Vijećem sigurnosti?

Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) iz Berlina, oglasilo se na svom zvaničnom Twitter nalogu, gdje su sa javnošću podijelili vijest o tome da su SAD, Francuska i Velika Britanija “podlegle” pritisku Rusiju, te da se Christian Schmidt neće obratiti Vijeću sigurnosti UN-a.

Ističu kako je ovo prvi put od završetka rata da visoki predstavnik neće moći iznijeti svoj izvještaj, i to u okolnostima najveće političke krize u BiH, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Naveli su kako bi Schmidt trebao sazvati konferenciju za novinare i pročitati najvažnije dijelove svog izvještaja, kao i hitno pozvati EUFOR i NATO na raspoređivanje dodatnih trupa u Brčkom.

Važnije dijelove objave Vijeća za demokratizaciju politike (DPC) pročitajte u nastavku:

– Prema pouzdanim informacijama koje je primilo Vijeće za demokratizaciju politike, SAD, Velika Britanija i Francuska popustili su ucjeni Rusije kako bi očuvali mandat EUFOR-a u BiH, te su odlučili da nema brifinga visokog predstavnika Schmidta koji je prošle sedmice predao 60. polugodišnji izvještaj generalnom sekretaru UN-a Antonio Guterresu.

Dakle, tri stalne članice Zapadnog vijeća (P-3) “prodaju” se Putinu samo zbog nedostatka političke volje, te kako bi zaštitile opasan pritisak zvaničnika US-EU na prljave poslove zasnovane na dosluhu sa bh. nacionalističkim liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Da pojasnimo šta to znači:

– Prvi put od završetka rata u BiH Visoki predstavnik je spriječen da iznese svoj izvještaj, u trenutku kada sadrži najstrašniju ocjenu: „najveća egzistencijalna prijetnja poslijeratnog perioda, prijetnja secesijom koja ne samo da ugrožava mir i stabilnost zemlje i regiona, već bi mogla dovesti do poništavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

– Umjesto da preventivno djeluje kako bi odvratio ruski veto jačanjem kontingenta na terenu, P-3 dozvoljava Moskvi da oblikuje cjelokupno prisustvo međunarodne izvršne vlasti u BiH kako bi očuvala EUFOR-ov mandat. Zapad je 26 godina imao dominantan položaj u BiH.

Očigledno je da je Rusija uvjerena da EU neće ovlastiti EUFOR da ispuni zadatak iz poglavlja 7 SB UN (primjena sile) u slučaju secesije RS (koju podržava Rusija).

U tri mjeseca otkako je njemački visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost, SAD, Velika Britanija i institucije EU (a sada ih podržava i Francuska), nanijele su više poniženja i štete OHR-u nego u prethodnih 12 godina njegovog prethodnika Inzka.

Schmidt treba da preuzme inicijativu. Schmidt mora hitno:

– Sazvati konferenciju za novinare i pročitajte ključne dijelove svog izvještaja koji je bio spriječen da predstavi u SB UN-a,

– Pozvati EUFOR i NATO na pojačanje trupa, uključujući raspoređivanje u Brčko,

– Zaprijetiti ostavkom. Trebao bi nedvosmisleno reći da neće služiti kao alibi demokratskim državama članicama Vijeća za implementaciju mira da izbjegnu svoje odgovornosti za provođenje mira, navodi se, između ostalog, u objavi Vijeća za demokratizaciju politike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.