Srijeda, 29 Marta

Saopćenje za javnost: Kasumović i njegovi nesposobni kadrovi su krivi što se građani smrzavaju

Pokušaji gradonačelnika Fuada Kasumovića da umanji odgovornost što se građani Zenice smrzavaju u svojim stanovima, jer nesposobna Gradska uprava i Uprava JP “Grijanje” Zenica nisu osigurali uslove za početka grijne sezone, prerastao je u tragikomediju. Svi su krivi osim njega, a najmanje se trudi da građanima pojasni šta se uistinu dešava i da, što je najvažnije, riješi problem radi početka sezone grijanja.

Prethodnih desetak dana bavio se spašavanjem svoje supruge, direktorice JU “Dom zdravlja” Zenica, koja se našla u središtu afere “Kisik”, umjesto da učini sve da grijna sezona počne 1. oktobra, u skladu s zaključkom Gradskog vijeća. Uostalom, i sam je najavljivao da će pustiti grijanje čim dođe do zahlađenja.

SDA je na vrijeme tražila održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća posvećene probemima grijanja, ali je naš prijedlog odbijen. Umjesto o grijanju, održana je hitna sjednica o aferi “Kisik”, a Kasumović se stavio u odbranu supruge, iako je jedino trebao da je suspenduje barem do okončanja istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo ZDK.

Umjesto da rješava probleme, Kasumović ovih dana obilazi seoske mjesne zajednice i uveliko radi predizbornu kampanju za naredne izbore, ciljajući seoske sredine koje uopće nemaju daljinsko grijanje. Valjda će mu na selima likovati zbog mostića i par desetina metara seoskih puteva, izgrađenih našim novcem, a ne kritikovati što su hladni radijatori u 12.784 stana i poslovna prostora u gradu.

Istovremeno, predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić najavljuje da će pozvati građane na proteste pred ArcelorMittal, iako zna, a ako ne zna mogao je pitati političkog šefa Kasumovića, da je problem u Gradskoj upravi i Upravi JP “Grijanje”.

Iz ArcelorMittala argumentovano su reagirali na višednevnu hajku koja se vodi protiv ove kompanije, adresirajući krivicu na “Grijanje” jer nije ispunilo potrebne preduvjete za početak nove grijne sezone. Još u martu ove godine obavijestili su ovo javno preduzeće da mora osigurati napajanje pumpnih postrojenja, zbog čega je u pitanje bio doveden i završetak prošle grijne sezone, a zbog čega ova sezona definitivno ne može ni početi. “Grijanje” je djelimično otklonilo nedostatke, ali još uvijek ne kako je naložila nadležna Federalna inspekcija, a nije ni potpisalo novi ugovor sa ArcelorMittalom.

Bez ugovora nema početka grijne sezone, a kada bude potpisan zahtijevamo da bude javno objavljen i dostupan građanima, kako bi u svakom trenutku znali prava i obaveze ArcelorMittala, JP “Grijanje” i Grada Zenica.

Niko ne treba da likuje nad propustima i amaterizmom Gradske uprave i uprave JP “Grijanje” Zenica, koji su očigledni, ali se mora tražiti rješenje jer bi građani lako mogli ući u zimu bez grijanja. Najveću odgovornost snosi Gradska uprava na čelu s Fuadom Kasumovićem.

Grad je uložio 5 miliona KM u novu toplanu koja, definitivno, ni tri godine od najave, neće započeti rad i isporuku toplotne energije. Građani Zenice imaju brojna pitanja, a valjda odgovore dobiju kada gradonačelnik Kasumović završi svoju predizbornu mini turneju po onim dijelovima Grada koji se ne griju na sistem daljinskog zagrijavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.