Četvrtak, 23 Marta

Saradnja IPF-a Zenica i Pedagoškog fakulteta Sarajevo: Projekt “Obrazovanje za svu djecu”

Saradnja profesora Islamskog pedagoškog fakulteta Zenica i Pedagoškog fakulteta Sarajevo u okviru projekta “Obrazovanje za svu djecu”, rezultirat će priručnicima pripremljenim prema najvišim standardima predškolskog obrazovanja.

Projekt finansiraju Vlade Švicarske i Lihtenštajna, realizuje Caritas Švicarske u saradnji sa partnerom, zeničkom Asocijacijom za razvoj “Leda”. Potpisan je memorandum sa Islamskim pedagoškim fakultetom Zenica i Pedagoškim fakultetom Sarajevo kojem je prethodila posjeta Švicarskim predškolskim ustanovama gdje se koristi model učenja kroz igru.

Elma Čurulija

Elma Čurulija, program menadžer Caritasa Švicarske za RTV Zenica istakla je da se po tom uzoru pripremaju priručnici za ZDK i Sarajevski kanton. “Imat će četiri dijela”, kaže Čurulija, “dio o socijalnoj inkluziji, bit će tematizirani osnovni matematički pojmovi, područja muzike i učenja kroz igru. Koristit će se na fakultetima povezujući teoretski i praktični dio obrazovanja studenata.

Štampat će se po 300 priručnika za ZDK i Sarajevski kanton prema potrebi i više.  Planirano je i educirati master trenere koji će znanje iz sva četiri sadržana segmenta prenijeti  odgajateljima koji već rade u JU Gradski dječiji vrtić Zavidovići, JU Mladost Kakanj i JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. 398 djece iz ranjivih porodica uključeno je u ovaj program.

Projekt “Obrazovanje za svu djecu” počeo je maja 2018., a planiran da završi aprila 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.