Ponedjeljak, 27 Marta

Sarajevo od petka ide lockdown, radit će samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i velikog rasta novozaraženih Kanton Sarajevo ide u restriktivne mjere od petka u 20 sati do ponedjeljka do 7 ujutro, potvrdio je premijer Edin Forto. 

– Novi soj koronavirusa koji je potvrđen i u KS puno je rašireniji i virolentiji i brže razvija teške kliničke slike nego onoga što smo navikli u prvom valu. Naši bolnički kapaciteti su skoro popunjeni, sistem je na granici i ako se ovako nastavi neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom klinčkom slikom – kazao je Forto. 

Vlada će naknadno objaviti detalje naredbe.

Radit će javni prijevoz, apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe, dok će svi drugi ugostiteljski objekti biti zatvoreni izuzev za dostavu hrane. 

– Moći će se odvijati sportski događaji i na otvorenom bez publike. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi periodi kada je najagresivinije širenje. Pratimo situaciju iz dana u dan, ako se pogorša situacija morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama. Pozivam Federalni krizni štab da shvati da KS nije sam, mi ne možemo spriječiti kretanje građana, prelazak entitetske linije razgraničenje i odlaske mladih u Istočno Sarajevo, ili na koncert u Kiseljak, Visoko, Mostar. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti, KS čini šta može i nastavit ćemo to raditi – kazao je Forto u videoobraćanju javnosti. 

Građani će moći izaći ali na snazi ostaje zabrana kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro. 

Ministar zdravstva Haris Vranić istaknuo je podatak da je samo u prvih sedam dana marta bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tokom cijelog februara.

– Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika a sve češće i među pacijentima mlađe životne dobi. Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID – rekao je ministar Vranić iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.

Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta.

– Ne može Kanton Sarajevo kontrolisati kretanje u Bosni i Hercegovini. Zato pozivamo federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje koronavirusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u našu zemlju – rekao je premijer.

Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.