Srijeda, 5 Oktobra

Sarajevo okovano smogom: Glavni grad BiH je jutros šesti najzagađeniji grad na svijetu

Ispred Sarajeva su gradovi iz Kine, Bangladeša, Pakistana i Indije. Među 15 najzagađenijih gradova od evropskih metropola su Milano (9.) i Zagreb (13.)

Prema jutrošnjim mjerenjima stranice “IQ AirVisual” pokazano je da je indeks zagađenosti Sarajeva 173, što je ocijenjeno kao nezdrav zrak te ga je to trenutno svrstalo među šest najzagađenijih gradova svijeta.

Ispred Sarajeva su gradovi iz Kine, Bangladeša, Pakistana i Indije. Među 15 najzagađenijih gradova od evropskih metropola su Milano (9.) i Zagreb (13.).

Kada je riječ o trenutnoj ocjeni kvalitete zraka kao nezdravog u Sarajevu, to znači da se glavni grad BiH nalazi u tzv. crvenoj zoni te da je preporučeno nošenje zaštitne maske sa filterima, a inače zdravstveni stručnjaci u ovakvim situacijama savjetuju da se ne boravi vani, samo u slučaju nužde.

Među najugroženijim kategorijama stanovništva su djeca, starije osobe, hronični bolesnici i trudnice. Često se savjetuje i odlazak na planine i van grada na čist zrak kako bi se izbjegle zdravstvene posljedice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.