Ponedjeljak, 27 Marta

Schmidt: Bonske ovlasti vjerovatno dio rješenja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da su Bonske ovlasti “vjerovatno dio rješenja”, odgovarajući na pitanje o tome kako ih je njegov prethodnih Valentin Inzko koristio.

U intervju za BBC radio, Schmidt je rekao da “nema mirnog raspuštanja”.

– Najava člana Predsjedništva Milorada Dodika da će govoriti o mirnom raspadu zemlje, kako je sada počeo da najavljuje, da raspusti vojsku i da ima staru vojsku Republike Srpske – mislim da je ovo vrijeme da jasno stavimo do znanja da se međunarodna zajednica nikako ne vezuje, da dođemo u situacije u koje smo upravo izašli devedesetih. Nema mirnog raspuštanja – kazao je Schmidt.

Na pitanje novinara BBC-a o tome kako je prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko bio veoma neodlučan da koristi Bonske ovlasti koje su mu stajale na raspolaganju Schmidt je dao prilično jasan odgovor.

– Imam ih u ladici i kao svaki dobar ugovor – ostaje u toj ladici. Ako dolaze izazovi, mora postojati razumijevanje da su one (Bonske ovlasti) vjerovatno dio rješenja – rekao je Schmidt.

Jača aktivnost međunarodne zajednice

U emisiji je gostovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je ponovio već ranije iznesene stavove o povlačenju iz Oružanih snaga BiH te o tome kako u Ustavu BiH “ne postoji Armija Bosne i Hercegovine nego samo Oružane snage”.

– Po ustavu. Ne postoji bosanska vojska. Postoje Oružane snage Bosne i Hercegovine, što implicira da su sastavljene od različitih etničkih grupa, Srba Bošnjaka i Hrvata. Daytonski mirovni sporazum jasno omogućava da dva entiteta u BiH imaju svoje oružane snage. To su naša ustavna prava uz samo davanje saglasnosti za drugačiji način organizovanja snaga u Bosni. Sada ćemo povući tu saglasnost – kazao je Dodik.

Baronessa Arminka Helić, članica Doma lordova ispred Konzervativne partije i nekadašnja savjetnica ministra vanjskih poslova Williama Haiga, također je učestvovala u emisiji Radija BBC, gdje je rekla da očekuje jaču aktivnost međunarodne zajednice, pa ako zatreba i jačanje vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.