Nedjelja, 28 Maja

Schwarz-Schilling: Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu

Strah od rata u BiH je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Milorad Dodik možda čak nije ni svjestan šta on ustvari čini. Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada ustvari na djelu. Ova borba u BiH borba je za Evropu, borba za demokratiju. SAD, Velika Britanija i druge zemlje su svjesne da se ta borba mora dobiti, poruke su koje je danas iz Sarajeva uputio bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, javlja Anadolu Agency (AA).

U Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) danas je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici organizacija civilnog društva Schwarz-Schillingu predali pitanja i zahtjeve koji će biti predani relevantnim funkcionerima, prije svih u SAD-a, EU-a, Ruskoj federaciji i drugim predsjednicima država zastupljenih u PIC-u.

Schwarz-Schilling je tokom obraćanja kazao kako se raduje što svjedoči da je građansko društvo u BiH aktivno te kako on podržava njihove ciljeve i namjere.

Dalje je kazao kako se načela koja se odnose na ustavne promjene u BiH tiču nečega što se ustvari odnosi na mnoge narode, na Hrvate, Srbe, Bošnjake, ali i na one koji su u raznim internacionalnim dokumentima nazvani Ostalim.

– Svi treba da imaju jednaka prava, pa i Ostali, naravno – podvukao je Schwarz-Schilling, dodajući kako se lično uvjerio da novi visoki predstavnik Cristian Schmidt, šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, te njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, kada je riječ o ustavnim promjena i Izbornom zakonu BiH, imaju isto takvo mišljenje.

Naglasio je da ako se u BIH, a što se može vidjeti, vode dogovori i dogovaranja koja nisu u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, mora se jasno i glasno reći da rezultati tih dogovora nisu važeći, te kako to trebaju shvatiti i ljudi u BiH. Ono što je na djelu, upozorio je Schwarz-Schilling, jeste da se utjecajem Rusije, u kombinaciji sa Srbijom, pokušava uticati na to kako bi se ova načela stavila van snage.

– Ovakav napad na pomenuta načela je jedna veoma opasna situacija – podvukao je Schwarz-Schilling.

Ipak, ističe kako je u jednu stvar siguran.

– Ova borba se mora dobiti. Ovo je borba za demokraciju i toga su svjesni svi, Velika Britanija, SAD i ostale zemlje. Znaju da je ovo borba za demokratiju, a to je najvažnija borba koju možemo voditi. Zbog te borbe ja sam danas ovdje i ja sam stalno tu – rekao je Schwarz-Schilling.

Komentarišući i to šta se može desiti ukoliko se visoki predstavnik Schmidt ne obrati pred Vijećem sigurnosti UN-a i objasni situaciju, Schwarz-Schilling je kazao kako onda mora da se obrati PIC-u.

– Tamo moraju važiti demokratski principi, a ne veto da se ušutka visoki predstavnik. EU mora biti jasno da takva situacija nije u skladu s ljudskim pravima ni u skladu s Poveljom koja to tretira. Moralo bi se od PIC-a insistirati da glasaju o tom Izvještaju i da ga izglasanog predaju Vijeću sigurnosti i da se traži da se visoki predstavnik poziva da objasni svoj Izvještaj – rekao je Schwarz-Schilling.

Na pitanje zašto nema konkretnog odgovora međunarodne zajednice, iako je jasno da se prave konkretni koraci koji su prijetnja po stabilnost BiH, Schwarz-Schilling je odgovorio kako međunarodna zajednica uvijek pokušava da vodi pregovore i misli da na taj način sprječava ono krajnje što bi se moglo desiti, ono čega se ovdašnje stanovništvo već plaši, a to je rat.

– To je nešto za što se moramo svi zalagati da se spriječi. Ovaj strah kojeg sam pomenuo je opravdan. Opravdan je uvijek u situaciji ako tiraninu dozvolite da radi šta hoće i ako mu šutite. Ako ne reagirate na sve to. Ja ovdje moram reći da Dodik možda čak nije ni svjestan šta on ustvari čini i kako će to što čini odraziti na kompletan tok historije. Ovo ovdje je spašavanje mira – rekao je Schwarz-Schilling.

Rekao je kako su neki svojevremeno vjerovali da će ako budu šutili Hitleru na sve što je radio, da će tako sačuvati mir, ali kako su se grdno prevarili.

– Ako diktatoru otvorite bilo kakva vrata, on će taj prostor i taj put iskoristiti”, upozorio je Schwarz-Schilling, te dodao: “Ako se ne trznemo i ne odbranimo demokratiju, možemo reći da ćemo možda imati još jednu izgubljenu generaciju. Jer izgubile su se već neke generacije, Nakon Drugog svjetskog rata, ali i kod vas nakon posljednjeg rata izgubljena je čitava jedna generacija.

Schwarz-Schilling je rekao kako se trebaju nastaviti i razgovori i pregovori između NATO-a i Rusije, ali je upozorio kako se “ne smije dopustiti niti zauzaminje teritorije niti uništavanje visokog predstavnika, institucije visokog predstavnika koju ovdje imamo”.

– Ono što morate da shvatite jeste da se ne smije dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada ustvari na djelu. Ova borba u BiH borba je za Evropu. Ova borba koju vi sada vodite, borba za zaštitu ljudskih prava, to je isto tako borba za Evropu i ovo je vrlo ozbiljna i važna borba. Važno je da demokratija pobjedi. Glasovima poput Dodikovih ne smije se dopusiti da postanu isuviše glasni, protiv takvih glasova se treba boriti. Ja to radim i radiću dok sam živ. Pozivam i vas da to radite. Morate učestvovati u toj borbi, inače možete se pozdraviti sa nekim dobrim životima koji ste imali – zaključio je Schwarz-Schilling.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.