Četvrtak, 23 Marta

SDP-ov Žuljević: Republika Srpska za Federaciju je Švicarska; Konaković: RS puno više pomaže privredi

Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa, a potom je nastavljena rasprava po drugim tačkama dnevnog reda. 

Aner Žuljević (SDP), delegat iz Kluba Bošnjaka, kazao je kako je “usvojen rebalans budžeta u kojem se nalazi 500 miliona maraka, a koje prethodno nismo odobrili (Parlament FBiH, op. a)”.

– Vlast može šta god hoće u toj čitavoj priči i sad je meni jasno zašto je Vlada FBiH pobjegla od činjenice da banke uključi u zakon o koroni. Zato što je na taj način prepustila građane i privredne subjekte da se bore sa svojim vlastitim kreditima, da bi sebi omogućila da se pored ovog međunarodnog kredita kroz Međunarodni monetarni fond, može zaduživati i na domaćem tržištu… Mi smo danas dobili vrlo jasnu potvrdu da je Vlada žrtvovala i građane i privredu u dogovoru s bankama da bi ona imala lagodnu poziciju, u smislu zaduživanja. Mi ovdje imamo informaciju da će 160 miliona KM ostati Federaciji, 200 će ići kantonima, 30 općinama. I ovaj sistem zaokruženih brojeva ustvari pokazuje kako se nonšalantno odnosite sa parama u smislu činjenice da ih nećete vraćati – ocijenio je Žuljević.

Njegova je zamjerka na način raspodjele novca u smislu da ne postoji nikakva procjena, kako on kaže, o potrebama nivoa vlasti za novcem.

– Ministrica (Jelka Milićević, op. a.) kaže iskreno, kakva uvijek jeste, “da mi se nadamo da će ovo što mi proslijedimo završiti u ekonomskim i socijalnim mjerama”. Ako smo mi došli u ovako ozbiljnom trenutku u koalicijskim odnosima da se vi nadate jedni drugima po svim nivoima, onda meni nije jasno zašto su građani izgubili svaku nadu i jedva čekaju da se otvore granice, pa da pokušaju da nađu neku perspektivu u sistemu koji jasno matematički procjenjuje kakva je socijalna šteta određene posljedice. I kako se ona sanira, kojim finasijskim iznosom. I kako će se to fiskalno vraćati u narednom periodu- rekao je Žuljević.

Pitao je i kako se došlo do procjene da od MMF-a treba uzeti kredit ukupno 650 miliona za cijelu državu ili je to maksimum koji se mogao “izvući” od MMF-a.

– U prethodnom periodu smo imali iskustvo da smo se folirali kako smo mi nešto iz ovog kredita dali malo više Republici Srpskoj jer je ona u težoj poziciji. A ona sufinasira minimalnu plaću. Republika Srpska u mjerama koje je podnijela za ekonomiju je Švicarska za ovaj entitet, a na svakom mogućem koraku smo pokušavali da kažemo kako mi njima dajemo nekakav dodatni dio sredstava od MMF-a – rekao je Žuljević.

Sa Žuljevićevom konstatacijom je saglasan i delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda).

– Potpuno podržavam ovo što kolega Žuljević govori. Ovaj RS koji je “na koljenima” ipak puno više pomaže privredu, a Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije) u isto vrijeme kaže da marku neće uzeti od MMF-a, jer on ne kaže kao Fadil Novalić da je dobro što se napravio rebalans i otvorio prostor za novo zaduženje. On ima fiskalnu stabilnost – rekao je Konaković.

Izvori: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.