Subota, 1 Aprila

Senaid Begić osuđen na dvije i po godine zatvora

Senaid Begić osuđen na dvije i po godine zatvora- Senaid Begić, nekadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i član Predsjedništva i Glavnog odbora te partije, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije i po godine uz jednoipogodišnju zabranu obavljanja funkcija rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećina i javnim ustanovama.

Radi se o drugostepenoj presudi koju je izreklo tročlano sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Unkas Arnaut, kojom je Begić oglašen krivim za kaznena djela zloupotrebu položaja i ovlaštenja i prevaru u službi. Kantonalni sud je umanjio kaznu sa četiri na dvije i po godine koliko je bilo izrečeno prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici.

U Kantonalnom sudu su nam potvrdili za ovu presudu uz objašnjenje da će tek biti dostavljena strankama. Senka Nožica, advokatica Senaida Begića, u telefonskom razgovoru nam je rekla da presudu nije dobila i da ne može govoriti ništa o ovoj presudi dok joj ne bude dostavljena.

Drugooptuženi Omer Avdaković, nekadašnji Begićev pomoćnik za finansijske poslove u ZZOZDK, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od godine ne počini novo krivično djelo.

U prvostepenoj presudi je navedeno da je Begić u periodu od 2012. do 2016. godine nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku sa funkcije direktora nije razdužio.

Izvor: oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.