Utorak, 21 Marta

Šeranić: Škole neće biti zatvarane

U RS u ovom trenutku neće biti zatvarane škole i ostale obrazovne ustanove, jer nisu mjesto prenosa koronavirusa, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i poručio da je zdravstveni sistem RS stabilan.

  • Škole nastavljaju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju i, ako se i pojavi virus u određenoj školi preduzimaćemo mjere konkretno za tu školu, a ako se covid-19 pojavi u više škola onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave – rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

Biti solidarniji

Iako škole nisu bili mjesta prijenosa virusa, kaže Šeranić, nadležne institucije prate situaciju u obrazovnim ustanovama i nema mjesta panici kada je najmlađa populacija stanovništva u pitanju.

On ukazuje da je pandemija koronavirusa, možda, usporila određene projekte u zdravstvu, ali da ih nije zaustavila – od rekonstrukcije bolnice u Bosanskoj Gradišci, izgradnje bolnice u Doboju, ali i nastavka rekonstrukcije i izgradnje modernog kliničkog centra.

  • Bez obzira na sve, zdravstveni sistem u RS je stabilan. Danas u Republici Srpskoj svi imaju zdravstveno osiguranje. Pružiće vam se zdravstvena zaštita. Opremili smo zdravstveni sistem i spremni smo za pandemiju. Do nas je samo da budemo solidarniji i da pomognemo jedni drugima – naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o novim mjerama Kriznog štaba RS, Šeranić je rekao da one nisu donesene kako bi se nekome naštetilo, već da bi se sačuvalo zdravlje pojedinca, a samim tim i cijelog društva.

  • Procijenili smo da ciljano reagujemo na ono što nam se dešava i što prenosi virus. To su upravo okupljanja na svadbama, rođendanima i različite vrsta proslava. Vrijeme nije za to. Vrijeme je da se okupimo u krugu porodice i da čuvamo sebe i svoje najbliže – rekao je Šeranić.

Sastanak u Tesliću

On je dodao da je ključno da škole i poslovni subjekti nisu bili mjesto prijenosa virusa.

Šeranić istakao je i značaj dvodnevnog sastanka epidemiologa koji se održava u Tesliću, a koji je organizovan zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, naglasivši da su dosadašnja iskustva i domaćih, ali i svjetskih stručnjaka koji učestvuju, ključna kako bi se posljedice covida-19 svele na minimum.

Izvor: Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.