Srijeda, 7 Juna

Šest osoba se otrovalo amonijakom kod Pirota

Četvoro je na odjeljenju reanimacije a dvoje na odjeljenju toksikologije

Na dijelu magistralne pruge Niš – Dimitrovgrad, između Pirota i Staničenja u Srbiji, van naseljenog područja u 16.36 sati došlo je do prevrtanja jedne vagon cisterne tovarene amonijakom.

Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj dionici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir, piše u saopćenju Željezničkog prevoza “Srbija Kargo”.

Na lice mjesta su izašle ekipe MUP–a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije , koji su zatvorili prilaz mjestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra.

Željeznički saobraćaj je trenutno u prekidu. Zajednička željeznička komisija za isljeđenje vanrednih događaja Infrastrukture željeznice Srbije i Srbija Karga, utvrdit će uzrok ovog akcidenta.

Šest osoba povrijeđeno

U niški Univerzitetski klinički centar primljeno je šest pacijenata zbog posljedica trovanja amonijakom usljed curenja iz cisterne.

– Četvoro je na odjeljenju reanimacije a dvoje na odjeljenju toksikologije. Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi su naši državljani – saopćeno je iz niške bolnice.

Policija blokirala autoput

Podsjetimo, zbog iskliznuća najmanje jedne cisterne sa amonijakom iz željezničke kompozicije na pruzi Pirot – Bela Palanka obustavljen je i drumski i željeznički saobraćaj na ovoj dionici a na stanovništvo se apeluje da ne izlaze iz svojim domova kako bi izbjegli trovanje.

Povodom nemilog događaja, oglasio se MUP i posavjetovao je građane da ostanu kod svojih kuća. U međuvremenu, nastao je pravi haos na autoputu u tom dijelu Srbije.

Policija je blokirala autoput, ali i magistralni put od Pirota ka Beloj Palanci, a saobraćaj se usmjerava alternativnim putem preko mjesta Ponor.

Vatrogascima iz Pirota koji rade na čišćenju amonijaka upućena je pomoć i iz drugih mjesta iz Srbije, a iz Niša su poslate dvije ekipe vatrogasaca i dvije ekipe Hitne pomoći.