Subota, 25 Marta

SINDIKAT BIH: Odluka o pripremi Prijedloga Zakona o minimalnoj plaći

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine donio je odluku da se u najkraćem mogućem roku pripremi Prijedlog zakona o minimalnoj plati koji će biti dostavljen socijalnim partnerima i parlamentarcima u Federaciji BiH.

Prijedlog će se bazirati na zahtjevu Sindikata BiH da se minimalna plata u Federaciji BiH definiše u iznosu od 1.000 KM, uz razumijevanje trenutne situacije izazvane pandemijom COVID-19.

“S obzirom da sindikat i radnici više ne mogu čekati izvršnu vlast da ispuni svoju zakonsku obavezu i definiše minimalnu platu, Sindikat preuzima inicijativu i kreće u realizaciju ove odluke”, izjavio je danas za RTV Zenica Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.

Pomenuta odluka je osvojena na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Sindikata BiH, koja je održana u Sindikalnoj školi PPDIVUT BiH u Potočarima. Na sjednici su, također, usvojeni i Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2020. godinu, te Program rada i Finansijski plan SSSBiH za 2021. godinu.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine članovi Upravnog odbora SSSBiH posjetili su Bratunac i Srebrenicu, te položili cvijeće u Memorijalnom centru Potočari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.