Nedjelja, 28 Maja

SIPA istražuje krijumčarenje pasa iz BiH, na radaru i Zenica

Činjenica da u Bosni i Hercegovini djeluju grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem životinja, potvrđena je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istražitelji SIPA-e trenutno rade na nekoliko takvih predmeta, a kako saznajemo, u najmanje jednoj provjeri navode se i lokacije u prigradskim naseljima Zenice.

Grupe za zaštitu životinja u BiH ranije su Rumuniju označile kao zemlju odakle se psi krijumčareni iz naše zemlje, prebacuju dalje u Europu, većinom u Njemačku. Zloupotrebljavajući nekomercijalne dozvole, psi se, uz potkupljivanje carinika u BiH i Srbiji, prebacuju ka Zapadu.

U trgovinu ne spada samo trgovina životinjama, već i njihovim derivatima, dijelovima i proizvodima. Prema posljednjoj procjeni Interpola, čitava „industrija” ilegalne trgovine divljim vrstama teška je gotovo 20 milijardi američkih dolara.

Postoje dva načina prebacivanja pasa van BIH. Jedan je uz pratnju “vlasnika”, odnosno člana udruženja za zaštitu životinja, koji se potom bez ljubimca vraća u BiH, te drugi, kada se putuje na istok, najčešće prema Rumuniji, iz koje se psu rade novi “papiri”, te kao životinja iz EU neometano ide na Zapad.

Prethodno, psi se selektuju, uzgajaju na “divljim” azilima, u privatnoj imovini koju ne kontrolira nijedna inspekcija. Takvih azila je, prema dostupnim podacima, najmanje šest na području Zenice.

Svaki bolestan, ružan, na bilo koji način “manje dopadljiv” pas se pušta na ulicu, da o njemu brine komunalni servis Grada ili da se smjesti u jedini legalni Azil u Stranjanima. Ovi psi koji mogu naći udomitelja na Zapadu hrane se odgajaju i prodaju. Biznis je toliki, a sve pod krinkom brige o ljubimcima. Zato se s vremena na vrijeme pusti priča o navodnim zločinima nad psima, jer sve donacije sa Zapada idu preko nekontrolisanih udruženja i novac završava za rasplod i uzgoj pasa u nelegalnim azilima, kaže naš izvor.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.