Srijeda, 7 Juna

Sjećanje na masakr u Zenici: Niko nije odgovarao za granatiranje i ubistvo 16 civila

Na današnji dan prije 27 godina u centru Zenice od granate HVO-a koja je ispaljena s lokacije Putičevo poginulo je 16 civila, a više njih je ranjeno.

Tačan broj granata ispaljenih na Zenicu oko 12 sati 19. aprila 1993. godine nije poznat, a sve se desilo kada je u centru grada bio veliki broj građana koji su obavljali trgovačke aktivnosti. Na samom području na koje su ispaljene granate nalazilo se blizu 3.000 ljudi, a za ovaj zločin pred haškim sudom našao se general HVO-a Tihomir Blaškić kojeg je sudsko vijeće oslobodilo po tačkama optužnice vezano za granatiranje Zenice.


Prilikom suđenja odbrana nije sporila da je poginuo veliki broj ljudi i činjenicu da su uništena mnoga civilna dobra s obzirom da je za sve postojao dokazni materijal, ali najveći problem sudskom vijeću je bio da otkrije koje snage su učestvovale u granatiranju. Optužba je tvrdila da su granate ispaljene iz haubice kalibra 122 koja je pripadala HVO-u na poziciji Putičeva, a informacije su potvrdila tri svjedoka.

Međutim odbrana je tvrdila da to nije počinio HVO već da je napad na Zenicu izvršila vojska bosanskih Srba. Nakon brojnih teza odbrane, vijeće uz sve dokaze i izlaganja, nije moglo riješiti pitanje identiteta snaga koje su učestvovale u granatiranju Zenice te je general Blaškić oslobođen optužbi.

Iako se proteklih godina prigodnim odavanjem počasti ovaj datum obilježavao, to se danas nije dogodilo, a nije se oglasila ni Gradska uprava Zenice na službenoj stranici. Razlog zbog čega nije odata počast ubijenim civilima ove godine nije poznat s obzirom na to da je uprkos koronavirusu proteklih dana i to 12. aprila obilježen Dan oslobođenja Zenice te 15. aprila Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Najmlađa žrtva ovog granatiranja bio je 14-godišnji Nehrudin Trako, a najstarija žrtva bio je 65-godišnji Alija Hodžić.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.