Subota, 25 Marta

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana: Pala u Tihi okean

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja u utorak je po prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone. 

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije no što je pala u Tihi okean. Saopćeno je kako nisu pokrenute obrambene mjere da unište raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017. godine.

Volume 0%

Mir i sigurnosti Japana

– Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući opetovana lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan – rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga “barbarskim”. Glavni stožer južnokorejske vojske saopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg dometa lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pala oko 3.000 kilometara od Japana

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su “hiperzvučne”. 

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Zbog sjevernokorejske rakete u sjevernim japanskim regijama prekinut je željeznički saobraćaj, prenijela je japanska televizija NHK. Sjevernokorejski raketni i nuklearni program zabranjen je rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.