Četvrtak, 23 Marta

Skupština ZDK napravila prvi korak da Kantonalna bolnica u Zenici postane univerzitetska

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je održala 20. hitnu sjednicu koja je sazvana u okolnostima pandemije koronavirusa, na kojoj je usvojen rebalans budžeta i napravljen prvi korak da Kantonalna bolnica u Zenici postane univerzitetska.

Sjednica je održana prema protokolu prilagođenom trenutnoj situaciji uzrokovanoj pojavom i pandemijom koronavirusa, a prva tačka dnevnog reda u okviru hitnog postupka podrazumijevala je razmatranje Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu.

Ovim izmjenama osigurana su dodatna finansijska sredstva za borbu i saniranje posljedica pandemije koronavirusa u iznosu od 7 miliona KM.

Ukupni prihodi izmijenjenog budžeta sada iznose 393.882.640 KM.

Donesen je i Zakon o dopuni Zakona o poticanju razvoja male privrede, kojim je Ministarstvu za privredu omogućen pravni osnov za izmjenu Programa utroška budžetskih sredstava u situacijama kada nastupe vanredne okolnosti, pa će tako i u novonastalim uslovima pandemije koronavirusa omogućiti da se finansijska sredstva namijenjena poticanju male privrede mogu koristiti za saniranje posljedica nastalih u poslovanju subjekata male privrede u periodu dok je na snazi Odluka Vlade Federacije BiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

U skraćenom postupku donesen je i Zakon o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica Zenica, a zakon propisuje da se zdravstvena djelatnost koju obavlja bolnica pruža u okviru različitih oblika (klinika, odjel, odsjek), a od broja kadra te stručnih i naučnih zvanja zaposlenih će zavisiti da li će pojedina specijalistička djelatnost biti organizirana kao klinika ili odjel.

Na ovaj način će se omogućiti nova organizacija postojeće Kantonalne bolnice Zenica čime će se steći uvjeti za dodjelu naziva univerzitetska bolnica.

Na kraju zasjedanja donesena je i Odluka o dopunama Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kojom su stvoreni uvjeti da se u određenim okolnostima predvide i mogućnosti održavanja sjednica Kolegija Skupštine i sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona telefonskim putem te elektronskim putem, online, uz korištenje online konferencijskog sistema ili drugim oblikom elektronske komunikacije te se shodno tome prilagođava i način diskusije, glasanja i drugih procesa za vrijeme trajanja sjednica.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.