Četvrtak, 23 Marta

Slovenija donirala vakcine BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas u Sarajevu s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u radnoj posjeti BiH, razgovarali o pandemiji koronavirusa, problemu migracija, putu BiH ka Evropskoj uniji, te o samitu Brdo-Brioni koji bi trebao biti održan u Sloveniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da je sastanka bio uspješan, te da je razgovarano  o važnim pitanjima.

Na pres-konferenciji nakon sastanka je kazao da su bilateralni odnosi BiH i Slovenije dobri i da nema velikih otvorenih pitanja. Dodao je da je Slovenija značajan partner BiH u pogledu procesa proširenja Evropske unije i podrške našem putu.

“Zahvalan sam predsjedniku što nam je donio jednu važnu vijest, a to je da je Slovenija odlučila da donira Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneca, kao podršku u ovako teškim trenucima. Cijenimo napore koje su uložili predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima u vezi s vakcinama i u tom pogledu iskazana pomoć nam je  veoma važna”, kazao je predsjedavajući Dodik.

Pojasnio je da će vakcine biti podjeljene po kriteriju koji je važio do sada na cijelu BiH – RS, Federaciju BiH i Brčko Distrikt.

Po njegovim riječima, najveći dio današnjeg razgovora bio je o tome kako se boriti protiv pandemije.

Dodik je naveo da je pandemija izazvala mnoge ekonomske teškoće, ne samo u BiH, nego i u Sloveniji, u svim zemljama zapadne Evrope i širom svijeta.

“Činjenica je da naša ekonomija zavisi od ekonomije EU. Mi smo najveći ekonomski patrneri. Slovenija je u tome peta u rangu naših vanjskotrgovinskih partnera. Imamo dobre bilanse i mislimo da takav razvoj treba da nastavimo”, naveo je Dodik.

Kazao je da bi situacija s vakcinama u „koje se svi uzdamo preko globalnog sistema nabavke, trebalo u dogledno vrijeme da se normalizuje i da se da šansa svakoj zemlji da provede vakcinaciju onako kako je i planirala“.

Drugo važno pitanje o kojem je danas razgovarano je pitanje migracija.

Dodik kaže da su predsjednika Slovenije upoznali s činjenicom da migranti koriste BiH kao tranzitnu zemlju i da značajan broj njih ostaje ovdje zato što su „sve žešće i sve tvrđe linije ulaska za njih u zapadnu Evropu“.

Naglasio je da BiH ima kolateralnu štetu od toga. Po njegovim riječima, ljudi ovdje ostaju, ne žele da ostanu, „postaju sve ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore“.

Dodik je istaknuo da BiH to pitanje ne može rješavati samostalo, te da ono mora biti rješavano i sa zemljama zapadne Evrope i sa EU u cjelini.

Naveo je kako iskustva Slovenije u tome mogu da pomognu i samoj BiH.

Razgovarano je i o samitu Brdo-Brioni, za koji postoji najava i očekivanja da će biti održan krajem ovog mjeseca u Ljubiljani, u Sloveniji.

Dodik kaže da će staviti na dnevni red sva pitanja o kojima je i danas razgovarano, a u okviru toga jedno od najvažnijih pitanja je proširenje EU i prespektive tog proširenja za BiH, „u kojoj postoji konsenzus o tome da su evropske integracije za BiH prihvatiljiva stvar“.

“Ali vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da imamo ako je to ikako moguće, dijalog sa EU, koja bi nam pomogla da se definiraju termini i neka prolazna vremena za neku dalju integraciju”, naveo je Dodik.

Istaknuo je podršku inicijativi predsjednika Slovenije, a to je da na jedan posebna način Evropa treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničkog izvršavanja zahtjeva vezano za proširenje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na kraju je ocijenio da je posjeta predsjednika Slovenije za BiH važan događaj, posebno u uslovima kada malo ko putuje, i zbog toga još više cijeni njegov dolazak u Sarajevo.

Izvor: vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.