Ponedjeljak, 27 Marta

Spahić: Ne znam zašto djevojčica nije operisana u Zenici, utvrdit ćemo je li dr. Jovanović napravila prekršaj

– Razgovarali smo sa načelnicom odjela, a razgovarat ćemo i sa dr. Ninom Jovanović. To je posao koji je ona radila van naše zdravstvene ustanove i to je nećemo pitati, ali ćemo je pitati je li postupila prema onom što je u saglasnosti da se bavi dodatnim radom. Ukoliko bude prekršila nešto od toga, onda ćemo poduzeti odgovarajuće mjere – kaže dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Kantonalnoj bolnici Zenica, na pitanje da li je menadžment ove zdravstvene ustanove razgovarao sa dr. Jovanović koja je operisala preminulu djevojčicu Dženu Gadžun iz Kaknja.

– Pozvat ćemo pravnu službu na razgovor sa dr. Jovanović. Želimo provjeriti sve, ukoliko bude bilo šta prekršila, to ćemo znati nakon zvanične analize danas ili u narednim danima – navodi Spahić i dodaje da dr. Jovanović “ima regularnu našu dozvolu da se može baviti dodatnim radom u skladu sa postojećim pravilnikom”.

Dr. Spahić ipak kaže “da svaki pacijent koji je hitan, barem otkako je on u Kantonalnoj bolnici Zenica, mora biti primljen i mora mu se pružiti sva neophodna zdravstvena usluga”.

– Ne postoji nijedan hitan slučaj, operisan ili ne, koji dođe na kapiju ove ustanove, a da se neće odmah primiti i pružiti mu se odgovarajuća zdravstvena usluga. Ukoliko je mi možemo pružiti, ukoliko ne možemo, pacijent se transportuje tamo gdje može dobiti takvu zdravstvenu uslugu. To je sigurno tako i to je jedini odgovor koji vam mogu dati po tom pitanju. Zašto dijete nije operisano i drugi put kod nas, ja vam ne mogu odgovoriti, otkud ja znam zašto nije?! Kako ćete to mene pitati. To pitajte onoga koji je o tome odlučio. To nije odlučeno u našoj bolnici – dodaje Spahić.

Slučaj preminule Džene Gadžun šokirao je sve u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, i još jednom zorno pokazao kompliciranost i neefikasnost zdravstvenog sistema u državi sa 13 ministarstava zdravstva.

U cijeli slučaj uključeno je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, policija MUP-a KS i inspekcijski organi.

Ono što se do sada zna jeste da dr. Nina Jovanović ima licencu Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona, ali ne i licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Osim toga, aparati u ordinaciji u kojoj je djevojčica operisana nisu verifikovani od Verlaba, jedine laboratorije koja je ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje u BiH.

Dodajmo i to da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo jučer oglasilo kako će zatražiti obdukciju tijela preminule djevojčice Džene Gadžun.

Izvor: Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.