Subota, 25 Marta

Subvencije doprinosa za april dobit će više od 145.000 radnika, isplata najvjerovatnije u petak

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine danas će podatke za uplatu onih kojima je odobrena subvencija doprinosa dostaviti Federalnom ministarstvu finansija, potvrdio je za Faktor Šerif Isović, v. d. direktora PUFBiH. Time će se steći uvjeti da se za 145.000 radnika uplate doprinosi za penziono i zdravstveno na mjesec april.

Podsjećamo, subvencioniranje doprinosa predstavlja realizaciju Zakona o ublažavnju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom koji je donesen početkom maja. Zakon obuhvata subvencioniranje doprinosa za mjesece april, maj i juni. Subvencija po radniku iznosi 244,85 KM, i to za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava se 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

Ministarstvo finansija FBiH će subvencije uplaćivati direktno fondovima.

– Mi ćemo danas Federalnom ministarstvu finansija dostaviti podatke za uplatu za april. Sutra će ta informacija biti na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i za očekivati je da se od prekosutra počnu uplaćivati sredstva. Poslodavci kojima je odobrena subvencija za radnike će dobiti rješenja od Porezne uprave. Sve ćemo objaviti na našoj web stranici. Ima određen broj zahtjeva koji je sporan, koji treba da se rješava u nekom periodu. Odobrena je subvencija za nešto više od 145.000 radnika za april mjesec – rekao nam je Isović.

Dodaje kako će u Poreznoj upravi učiniti sve da u narednom periodu, ako ne i do kraja jula, završi sve potrebno za subvencije koje će uslijediti za maj i juni mjesec.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.