Nedjelja, 28 Maja

Suzama i dovama ispraćeni tabuti žrtava genocida: “Ovdje nema nikog mog, ali naši su svi”

Tužna kolona s tabutima devet srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ispraćena je iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska kolone, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na tri kombija, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje VRS pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Članovi porodica i građani sa suzama u očima, vidno potreseni, noseći ruže u rukama, ispratili su konvoj sa tabutima žrtava najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Među prisutnima je bila Mensura Alić koja je došla da oda čast srebreničkim žrtvama, iako ona ove godine nikoga neće ukopati.

– Ovdje nema nikog mog, ali naši su svi. Nema nikog od moje rodbine. Ukopala sam veliki broj članova uže i šire familije. Iz kuće, četvoricu – poručila je Alić.

Svake godine je u Visokom na ispraćaju žrtvama srebreničkog genocida.

I Idriz Begić je danas bio u Visokom na ispraćaju, kako je kazao, njegovih komšija.

– U mom selu sedam ljudi je preživjelo genocid. Sve je pobijeno. Tu jer suvišna svaka priča. Tu je 20 kilometara komšija od komšije. Ja sam ranije ukopao tri tetića. Danas sam došao zbog komšija – ispričao je Begić.

Kenan Karavdić, direktor JKP “Gradska groblja” Visoko, podsjetio je da je ovo preduzeće od 2003. godine uključeno u organizaciju i ukop svih stradalih Srebreničana iz 1995. godine.

– Mnogi se pitaju zašto kolona uvijek kreće iz Visokog. U Visoko su dovezeni prvi ekshumirani stradali Srebreničani, čim je počeo proces ekshumacija i identifikacija. Kod nas su čuvana tijela dok nije napravljena laboratorija u Tuzli – izjavio je Karavdić.

Kako je kazao, ove godine zbog pandemije koronavirusa ovo je najmanji broj identifikovanih.

– Kako ja kažem, ovo je najtužnija dženaza do sada, jer mnoge porodice nisu bile u mogućnosti da ukopaju svoje najmilije – poručio je Karavdić.

Tužna kolona na putu prema Potočarima kratko će se zadržati u Ilijašu, a nakon toga i u Vogošći. Ispred zgrade Predsjedništva BiH bi trebala biti oko 12 sati. Zastat će i ispred Vijećnice gdje će se odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Konvoj sa tabutima žrtava bi u Potočare trebao stići danas oko 16 sati, gdje će u subotu, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Gradonačelnica Visokog Amra Babić kazala je u obraćanju prisutnima da danas, sa istog mjesta, dvadeseti put ispraćaju tužnu povorku identificiranih Srebreničana na njihov posljednji dunjalučki put – put do mezarja Potočari.

– Šta reći u danima kada obilježavamo 25. godišnjicu genocida? Da li pričati o pravdi, o presudama Haškog tribunala, o neidentificiranim tijelima, o nepronađenim grobnicama, o porodicama razasutim diljem svijeta, o negiranju genocida… – kazala je Babić.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Izvor: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.