Utorak, 21 Marta

Trump i Biden u najneizvjesnijoj utrci za Bijelu kuću

Neizvjesnost najnapetijih američkih izbora u historiji najvjerovatnije produžit će se i na naredni dan, a javnost u SAD-u, ali i diljem svijeta neće sa sigurnošću znati da li će u naredne četiri godine u Bijeloj kući stanovati Donald Trump ili Joe Biden.

Svi koji su prognozirali uvjerljivu pobjedu Bidena prevarili su se. Aktualni predsjednik i pored kolapsa u pandemiji, svih gafova i prezira intelektualne elite još uvijek se drži u ringu, a u finiš prebrojavanja glasova ušao je s prednošću u pet “swing states”.

U utrci za potrebnih 270 elektora Biden trenutno po agenciji AP vodi 238:213, dok mu oprezni CNN i nacionalne tv kuće daju predrnost od 224:213. Razlika je u tradicionalnoj republikanskoj Arizoni koju bi najvjerovatnije Biden trebao preoteti te elektorskim glasovima u Mainu.

Trump je slavio u velikim i važnim državama Flordi i Ohio, a u nejneizvjesniji finiš kojeg se sjećamo ušao je s prednošću u ključnim neudlučnim državama Wisconsinu ( koji nosi 10 elektora) Georgiji (16), Michiganu (16), Pennsylvaniji (20) i Sjevernoj Karolini s 15 elektorskih glasova.

Znajući da je ostalo još dosta glasova za prebrojati, a da oni obično dolaze iz glasova koji su došli ranije i koji najvjerovatnije idu demokratskom kandidatu, napetost je dolazila do vrhunaca.

Biden je prvo Trumpa prestigao u Wisconsinu, da bi u Michigenu došao na samo jedan posto, a u Pennsylvaniji tek se trebaju brojati demokratska uporišta – Pittsburgh i Philadelphija. Sve je moguće.

Znajući da će noć proći bez proglašenja pobjednika, oba kandidata nisu htjela otići na spavanje bez obraćanja javnosti.

Biden je u kazao kako vjeruje da je na putu da dobije ove izbore.

  • Znali smo da će ovo potrajati. Morat ćemo biti strpljivi dok sve ne završi, dok se svaki glas ne prebroji. Ali dobro se osjećamo u vezi s tim. Još smo u igri u Georgiji, to nismo očekivali. Dobro se osjećamo i zbog Michigana. Usput, trebat će vremena za prebrojavanje glasova, ali pobijedit ćemo i u Pennsylvaniji – izjavio je.

Trump je pozvao svoje pristalice na slavlje, kazao kako pobjeđuje svugdje, ali i optužio protivnika da mu želi ukrasti pobjedu.

  • Ovo je prevara američke javnosti, ovo je sramota za našu zemlju. Znali su od samog početka da ne mogu pobijediti. Znao sam da će to činiti. Idemo na Vrhovni sud kako bismo ih spriječili da pronađu nove glasačke listiće u 4 sata ujutro. Pobijedit ćemo u ovome i što se mene tiče, već jesmo – rekao je Trump.

Izjava Trumpa naišla je na brojne kritike koje su dolazile i iz njegove stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.