Utorak, 6 Juna

Tržnica u Zenici počela raditi, radnici žele što prije zaboraviti gubitke

Gradska tržnica Zenica u kojoj se prodaju suhomesnati i mliječni proizvodi počela je raditi nakon pauze zbog koronavirusa, a prodavači su u razgovoru za Klix.ba kazali kako što prije žele zaboraviti gubitke koje su imali u ranijem periodu.Zelena pijaca u Zenici radi smanjenim intenzitetom, dok je gradska tržnica u kojoj se prodaju suhomesnati i mliječni proizvodi prije nekoliko dana ponovo otvorila svoja vrata za sve kupce.

Mjere predostrožnosti, dezinfekcija prostorija, ali i ruku svih onih koji uđu unutar tržnice svakodnevno se provode. Prodavači su s oduševljenjem dočekali dane kada ponovo mogu izložiti svoju robu.Proizvođač mliječnih proizvoda iz Travnika Mersudin Hodžić je kazao kako ništa od robe nije propalo s obzirom na to da je sve skladištio kako je potrebno, ali da je iza njih težak period.

“Dobro je što imam gdje skladištiti svoje proizvode pa ništa nije propalo. Da se radilo, sigurno je da bi se i proizvodi plasirali, ali težak je period iza nas i nije bilo zarade. Straha od koronavirusa nema, samo svi osjetimo psihički pritisak. Najbitnije je da se kupci pridržavaju svih naredbi koje su izdale nadležne institucije, ali i prodavači”, kazao je Hodžić.Posebnu poteškoću u radu, ali i zbog gubitka robe, osjetili su proizvođači suhomesnatih proizvoda, a jedan od njih je i Besim Mangić koji je nastavio raditi u zeničkoj tržnici.“Bilo je teško jer je prodaja pala, odnosno, nije je nikako bilo, a ni sada nije kakva je prije bila. Distribucija je smanjena, a najveći problem je bio što suho meso ne može dugo stajati, tek nekoliko dana, nakon čega počne propadati. Gubici su nezaobilazni, ali sada ćemo dati sve od sebe da zaboravimo na protekle dane”, pojasnio je Mangić.Na pitanje koliko kupci poštuju naredbe, kazao je da je zaštitna oprema obavezna i da se uglavnom svi pridržavaju bar tih mjera.“Slabo se poštuje distanca, mnogi ne vjeruju u zaštitnu opremu pa je i ne nose, ali većina je onih koji nose i maske i rukavice. Isto tako i prodavači, pa i ja, nosim rukavice i maske koje redovno mijenjamo jer želimo zaštititi i kupce i sebe”, pojasnio je Mangić.Na ulazu u zatvoreni prostor gdje se prodaju suhomesnati i mliječni proizvodi nemoguće je ući bez dezinfekcije ruku, a osoba zadužena za te mjere redovno vrši dezinfekciju i ulaznih vrata i drugih predmeta koji su podložni češćem korištenju.S druge strane, osim u zatvorenom dijelu tržnice, na “zelenoj” pijaci prodavači, ali i kupci također se pridržavaju izdatih mjera pa uglavnom sve poslove i međusobnu interakciju obavljaju s rukavicama i zaštitnim maskama.“Ljudi koliko-toliko poštuju, slabo se poštuje distanca, ali mnogi ne vjeruju u zaštitnu opremu. Mi nosimo maske i rukavice koje redovno mijenjamo, preventivno radimo sve što je potrebno kako bismo zaštitili sebe i građane”.

Izvor: Direktno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.