Utorak, 7 Februara

Turković se zahvalila Belgiji što je zabranila negiranje genocida u Srebrenici

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Sophie Wilmes, zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije. Službeni bilateralni susret održan je u palači Egmont na najvišem nivou.

Konstatirano je da BiH i Belgija mogu i trebaju značajno osnažiti i unaprijediti odnose. Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi, te regiji zapadnog Balkana. Kraljevina Belgija je izrazila podršku teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH te reformskim naporima na putu ka Evropskoj uniji.

Ministrica Wilmes je ocijenila neprihvatljivim donesene zaključke u Narodnoj skupštini RS te istakla kako Kraljevina Belgija snažno podržava ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ministrica Turković je tokom sastanka izrazila zabrinutost zbog blokade rada institucija BiH te zastoja reformskih procesa, naglašavajući da je politička kriza sve više prerasla u sigurnosnu te da će biti potrebni koordinirani napori da se BiH vrati na evropske tračnice.

Također, ministrica Turković je zahvalila ministrici Wilmes na tome što je Kraljevina Belgija zakonski priznala genocid u Srebrenici, te zakonski zabranila negiranje holokausta, genocida u Srebrenici i genocida u Ruandi, te joj poklonila “Cvijet Srebrenice”.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji Ivana Robović, objavljeno je na zvaničnoj stranici šefice diplomatije Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.